Neúspešný pokus: Reštaurácia bez prepitného dlho neprežila

, CNNMoney Foto: Trou Normand

Stačil jediný rok a Thad Vogler so svojim pokusom neuspel. Tento majiteľ reštaurácií v San Franciscu vo svojich dvoch prevádzkach zakázal obsluhe brať prepitné. Namiesto toho dvihol ceny o 20 percent.

Cieľom bolo, aby sa príjmy rozdeľovali medzi jednotlivých zamestnancov rovnomernejšie. Personál z kuchyne nemal z prepitného nič, preto mali výrazne zvýšený plat. Neskôr aj čašníci dostali zvýšené, ale ako sa po niekoľkých mesiacoch ukázalo, nedokázali si zarobiť toľko, čo predtým vďaka tringeltom. Náklady ale majiteľovi vzrástli aj z dôvodu zvýšenia miezd, musel platiť vyššie odvody a dane.

Výsledkom bolo, že čašníci dali postupne výpoveď. "Stále viac a viac energie nám berie nábor a príprava nových čašníkov a následne ďalšie kolo výberu a zaúčania," povedal Vogler pre CNN.  Podľa jeho odhadov sa za desať mesiacov, kým platil zákaz prepitného, vymenilo až 70 percent čašníkov.

Ak si vezmeme, že za starých časov si vďaka tringeltom dokázali zarobiť 35-45 dolárov za hodinu, čo sa po zákaze a navýšení platu prepadlo na 20-35 dolárov, niet sa ani čomu čudovať. Hoci pre Voglera je to rozčarovanie, pretože čakal, že ako dobrý tím zostanú spolu aj napriek zníženiu platu. Teraz už ale situáciu prehodnocuje, tvrdí, že mal zvýšiť ceny jedál a nápojov najmenej o 40 percent, aby dokázal vykryť potrebný rozdiel. Namiesto toho sa ale vracia k pôvodným cenám, hoci to nebude zníženie o navŕšených 20 %, a opäť počíta s prepitným.

Súvisiace články

Aktuálne správy