Bezpečnejší svet: Prečo v boji proti terorizmu zrušenie hotovosti nepomôže

, internationalman.com Foto: TASR

Tak ako podsvetie, aj teroristické organizácie na svoje platobné transakcie využívajú výlučne hotovosť. Ovplyvňovať pohyb bankoviek je prakticky nemožné. V ostatnom čase sa preto najmä kvôli rastúcim teroristickým hrozbám čoraz častejšie hovorí o možnosti úplného zrušenia fyzických peňazí.

Hneď ako fyzické peniaze opustia priestory bankových domov, môže s nimi ktokoľvek urobiť prakticky čokoľvek. Financovanie teroristických organizácií, podplácanie alebo obchodovanie s drogami, v tom všetkom zohráva zásadnú úlohu hotovosť. Z tohto pohľadu by bolo asi najlepšie ju úplne zrušiť. Najďalej zo všetkých krajín zatiaľ došlo v regulácii finančných transakcií Švédsko, ktoré s trochou nadsadenia považuje za podozrivú každú hotovostnú platbu. Za štandardný spôsob finančného vyrovnania sa v krajine považuje bezhotovostný styk. Ak to niektoré tamojšie firmy neakceptujú a až príliš veľa platieb vybavujú v hotovosti, je vysoko pravdepodobné, že budú mať skôr alebo neskôr čo do činenia s políciou pre podozrenie z financovania nezákonných aktivít.
 

Prijatie švédskeho spôsobu pohľadu na hotovosť aj vo zvyšku sveta sa doteraz javilo ako nepravdepodobné, teraz sa ale podľa niektorých to, čo predtým vyzeralo ako science fiction, stáva čoraz reálnejšie. Je to jedna z možností, ako sa (nielen) terorizmu účinne postaviť. O tom, že regulácia hotovostných transakcií nie je len hypotetickou možnosťou, svedčí aj zavádzanie limitov niektorých bánk na maximálny objem peňazí uložených v bezpečnostných schránkach. Ak by sa skutočne podarilo presunúť všetky peniaze na bankové účty, vstúpil by boj proti terorizmu a organizovanému zločinu podľa stúpencov tejto možnosti do novej fázy.

Ľudia peniaze v banke považujú za svoj majetok, ktorý nemajú doma. Z pohľadu polície je ale na bankách čarovné to, že môžu ľuďom podozrivým z nezákonných aktivít účty jednoducho zablokovať, a tým ich prakticky zneškodniť. Bohužiaľ tí, ktorí túto možnosť navrhujú, zabúdajú, že platiť sa dá nielen peniazmi. Reč pritom nie je len o zlate alebo striebre. Ako sa ukazuje, vytvoriť plne digitálnu decentralizovanú alternatívu bankového systému je otázkou niekoľkých týždňov, maximálne mesiacov. Áno, reč je o kryptomenách typu Bitcoin. A tým sa vlastne vraciame na začiatok problému. Je pritom dokonca možné, že masívny nástup kryptomeny by svet uvrhol do ešte väčšieho chaosu. Nech žijú papierové peniaze!

Súvisiace články

Aktuálne správy