Grécka ekonomika bude v recesii aj v roku 2016

Grécka nadácia pre výskum ekonomiky prognózuje v tomto roku výraznejší pokles HDP v porovnaní s rokom 2015, kedy sa grécka ekonomika zmenšila o približne 0,5 %.

Grécka ekonomika v minulom roku klesla o približne 0,5 % a pravdepodobne bez výrazného prílevu investícií ostane v recesii aj v tomto roku. Uviedla to vo štvrtok grécka nadácia pre výskum ekonomiky IOBE. „Odhadujeme, že v roku 2015 sa ekonomika zmenšila o približne 0,5 %, čiže recesia bola miernejšia, než sa pôvodne odhadovalo pri zavedení kapitálových kontrol v krajine,“ uviedla IOBE v kvartálnej správe. V októbri nadácia rátala s tým, že grécky hrubý domáci produkt (HDP) za minulý rok poklesne o 1,5 až 2 %.

Pod miernejší ako očakávaný prepad gréckej ekonomiky sa podpísal silný turizmus a lacnejšie energie. Slabšie euro navyše pozitívne vplývalo na platobnú bilanciu. Investície však ostávajú naďalej nízke. Nadácia IOBE prognózuje, že v tomto roku sa grécky HDP v porovnaní s rokom 2015 zníži výraznejšie. Slabým článkom pri tvorbe HDP budú podľa IOBE opäť investície. „Nemôžeme dosiahnuť rast, kým sa nevytvoria podmienky pre veľký prílev investícií,“ uviedla nadácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy