Dopyt po amerických dlhopisoch vzrástol v novembri na 5-mesačné maximum

Dopyt po amerických dlhopisoch sa v novembri vrátil k rastu, pričom dosiahol najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Postarala sa o to Čína, ktorá zvýšila hodnotu amerických cenných papierov vo svojom portfóliu. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo financií tento týždeň oznámilo, že celková hodnota amerických dlhopisov v portfóliu zahraničných investorov vzrástla v novembri oproti októbru o 1,3 % na 6,13 bilióna USD (5,64 bilióna eur). Na porovnanie, v októbri ich hodnota klesla o 1 %. Novembrová úroveň je najvyššia od júna 2015, keď dosiahla 6,18 bilióna USD.
Čína, ktorá je najväčším držiteľom amerických vládnych dlhopisov, zvýšila ich hodnotu vo svojom portfóliu o 0,8 % na 1,26 bilióna USD. Na druhej strane, Japonsko, ktoré je druhým najväčším zahraničným držiteľom dlhopisov USA, ich hodnotu vo svojom portfóliu znížilo o 0,4 % na 1,14 bilióna USD. Japonsko tak urobilo už štvrtý mesiac po sebe.
Ekonómovia očakávajú, že dopyt po amerických dlhopisoch, ktoré sú považované za jednu z najbezpečnejších investícií na svete, sa udrží na vysokej úrovni po celý rok 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy