Davos 2016: Štyri veľké témy na ekonomickom fóre, ktoré trápia súčasný svet

, FT;ČTK Foto: SITA;TASR

V stredu sa elita sveta zíde v Davose vo Švajčiarsku, na každoročnej konferencii Svetového ekonomického fóra. Tento rok sa v najvyššie položenom európskom meste, 1560 metrov nad morom, očakáva viac než 40 hláv štátov a vlád, prídu aj šéfovia veľkých medzinárodných firiem ako je Microsoft alebo General Motors, špičkoví vedci a tiež predstavitelia verejného života. Medzi 2600 účastníkmi, ktorí za túto výsadu zaplatia 25 000 dolárov, nájdeme mená ako Christine Lagardeová z čela Medzinárodného menového fondu, britský premiér David Cameron, či herec a producent eonardo DiCaprio.

Automatizácia
Témou číslo jeden tohtoročnej konferencie je "Štvrtá priemyselná revolúcia", s odkazom na technológie v meniacej sa ekonomike. Technologické inovácie sú už súčasťou štruktúry našich ekonomík. Zdieľaná ekonomika v preprave, či nájomní pracovníci vyberaní pomocou novej platformy. Stále viac ľudí môže zmiznúť z trhu práce s príchodom masovej automatizácie. Google sa vrhlo na automobilový priemysel a podieľa sa na zostrojení prvého auta bez vodiča, zatiaľ čo Toyota očakáva, že jej model auta bude do roku 2020 navigovaný samotnou cestou. Ekonómovia špekulujú nad tým, čo sa stane s pracovníkmi, ktorí budú s najväčšou pravdepodobnosťou prepustení, a čo to znamená pre oblasť príjmov a rodovej rovnosti. Carl Benedikt Frey a Michael Osborne na Univerzite v Oxforde odhadujú, že asi 45 percent pracovných miest v USA sú „ohrozené“ automatizáciou.

Všeobecnejšie sa dá povedať, že automatizácia zvyšuje produktivitu strojového zariadenia tak, že je potrebné menej investovať ak chceme vyrábať v dlhodobom horizonte viac. Aj keď to znie ako dobrá správa, mohlo by to prispieť k dlhodobejšiemu spomaleniu rastu bohatých ekonomík, ide o  jav známy ako svetská stagnácia. Panujú obavy, že zatiaľ čo bohaté domácnosti aj naďalej hromadia svoje úspory, investori budú investovať čoraz menej, pretože menšie množstvo kapitálu zarobí vyššiu návratnosť vďaka automatizácii. To má za následok úspory nadbytku, čo vedie k poklesu čo do veľkosti hospodárstva.

Čína
Po 10 percentnom reálnom raste hrubého domáceho produktu v prvom desaťročí tohto storočia, zrazu skočila Čína na brzdy. Vyzerá to tak, že aj ďalšie rozvíjajúce sa trhy sa s ňou  zvezú po zostupnej  trajektórii. Hoci predpoveď Svetovej banky o 7 % raste pre tento rok je úctyhodná, stále je v kontraste s domácimi pracovníkmi, podnikateľmi a investormi, ktorí všetci čakali rýchlejší rast. Aj zahraniční investori si zľakli, vystrašili ich kurzové výkyvy posledných šiestich mesiacov, ktoré začali ešte v auguste minulého roka po prvom krachu akciového trhu. Nálada sa dnes odvíja od druhej vlny paniky akciového trhu, ktorá sa objavila začiatkom tohto roka. Kroky Pekingu prišli príliš málo, príliš neskoro, aby dokázali upokojiť obavy investorov. Davos predstavuje šancu na lepšie vysvetlenie a prijatie účinnejších krokov. Vo štvrtok ráno sa bude diskutovať na tému "Kam kráčaš čínska ekonomika?"Okrem iného vystúpi zástupca regulátora trhu s cennými papiermi Fang Xinghai, realitný magnát Zhang Xin  a predseda najväčšej banky sveta ICBC Jiang Jianqing.

Rozvíjajúce sa trhy
Rozvíjajúce sa trhy prešli vlani mnohými prekážkami, pričom mnohí predpovedajú, že tento trend bude pokračovať. Ako uhasol  smäd Číny po surovinách, rope, keď spomaľuje ťažký priemysel aj stavebný sektor, ceny komodít sa prepadli na svoje 10-ročné minimum. Indii, ktorá na rozdiel od väčšiny ostatných rozvíjajúcich sa ekonomík nie je čistým vývozcom tovaru, sa tomuto efektu podarilo uniknúť.  V rovnakom čase Federálny rezervný systém v USA zvýšila úrokové sadzby,  následne americký dolár posilnil. Medzinárodné finančné trhy sa na tento krok už dlhšie pripravovali. V priebehu uplynulého roka, tiekli peniaze z investícií na rozvíjajúcich sa trhoch do tých denominovaných v dolároch, v očakávaní silnejšieho dolára a lepších úrokových sadzieb v USA. Čistý prílev portfólia investícií na rozvíjajúce sa trhy sa prvýkrát od globálnej finančnej krízy v roku 2009 ukázal ako negatívny. Silnejší dolár znamená problémy pre rozvojové krajiny s vysokými úrovňami dolárového dlhu, v kombinácii s menším daňových príjmov z vývozu komodít . Úverový rating Brazílie bol znížený  oboma agentúrami Standard & Poors aj Fitch Ratings na prašivý.

Brexit
V tomto roku sa očakáva, že Veľká Británia usporiada referendum o tom, či zostať, alebo odísť z EÚ. Kvôli tomu v krajine prevláda značná neistota. Čo by presne Brexit znamenal pre britskú ekonomiku, a podpísala by veľká Británia opätovne rovnaké obchodné dohody? Väčšina ekonómov opýtaných v prieskume Financial Times verí, že Brexit by poškodil strednodobé vyhliadky vo Veľkej Británii. Politická motivácia k usporiadaniu referenda, ktoré rozdelilo vládnucich konzervatívcov sa sústredí na top tému akou je prisťahovalectvo a miera ovládania krajiny z Bruselu. Konzervatívci sa zaviazali znížiť príliv utečencov na "desiatky tisíc", ale kritici hovoria, že tento cieľ je takmer nemožné splniť pri rešpektovaní slobody hraníc v rámci únie. Premiér David Cameron a kancelár George Osborne sa objavia v Davose popri ostatných európskych lídroch. Všeobecne sa odsudzuje prístup nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá tak odvážne obhajovala politiku svojej krajiny ohľadom prijímania utečencov. Rozhodla sa totiž, že sa nezúčastní rozhovorov s britskými lídrami o hraničných otázkach.

Na program rokovaní sa ale dostanú aj ďalšie aktuálne témy. Predovšetkým politickí lídri sa budú zrejme venovať hrozbe útokov extrémistov ako boli tie, ktoré nedávno zasiahli Paríž, Jakartu či Istanbul. Pokračuje aj medzinárodná kampaň proti radikálnemu hnutiu Islamský štát v Iraku a v Sýrii. V Sýrii navyše trvá občiansky konflikt, pred ktorým už utieklo viac ako štyri milióny ľudí, mnohí z nich do Európskej únie. Témou na diskusiu bude zrejme aj nedávny jadrový test Severnej Kórey. WEF, ktorý vlani túto izolovanú krajinu do Davosu pozval, po záležitosti s testom pozvánku pre severokórejskú delegáciu zrušil. Ďalší blok tém je spojený s prepadom cien komodít, predovšetkým ropy čo môže ohrozovať niektoré energetické firmy i celé ekonomiky. Ďalšie milióny barelov ropy sa po zrušení hospodárskych sankcií chystá na trh dodať Irán, ktorého minister Mohammad Javad Zarifa by podľa pozorovateľov mohol k veci prehovoriť. Teherán zaznamenáva po zrušení sankcií údajne tiež nový druh vzťahov so Spojenými štátmi. Ich delegáciu v Davose povedie americký viceprezident Joe Biden s manželkou Jill.

Zasadnutie WEF, ktorá bola pôvodne čisto podnikateľskú konferencií, sa často stretávajú s kritikou, že sú odtrhnuté od reálneho sveta. Mnoho účastníkov ale poukazuje na praktické výhody toho, že sa toľko ľudí z odboru môže stretnúť na jednom mieste. Napríklad vlani bola v Davose uzavretá dohoda o medzinárodnom záchrannom programe pre Ukrajinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy