Zostať, či vystúpiť z únie: Pokiaľ ide o Brexit, City mlčí

, Politico Foto:SITA

Bankári sa nevedia zhodnúť na tom, čo pred referendom povedať, alebo verejne urobiť. Ide o hru medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou v ktorej sa najväčší londýnski hráči ocitli na vedľajšej koľaji.

Finančný sektor je jedným z kľúčových faktorov britskej ekonomiky. Nie je jednotný v tom, ako ovplyvniť rozhodovanie voličov v plánovanom referendum o členstvo Veľkej Británie v EÚ. Či sa City bude angažovať, alebo naopak, utiahne sa do úzadia, bude dôležitým faktorom v kampani pred referendom, a to najmä v čase, keď prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok bude tesný a najnovšie prieskumy dokonca ukázali klesajúci podpora členstva v EÚ medzi britskými obchodnými manažérmi.

Aj tu však nájdeme niekoľko výnimiek, z veľkej časti hlavne medzi manažérmi hedžových fondov, ktorí sú nahnevaní na kroky Bruselu ohľadom regulácie sektora. Väčšina veľkých finančných spoločností súkromne súhlasí s tým, že "Brexit" by nebol dobrým krokom pre ich biznis. Ale aj v tejto skupine prevláda nesúhlas o tom, čo verejne hovoriť pred hlasovaním, ktoré by sa mohlo uskutočniť už tento rok v lete.

Veľké americké banky ako Goldman Sachs a Citigroup ale hovoria celkom otvorene o výhodách členstva v EÚ, poukazujú na stratu pracovných miest, finančné dôsledky a logistickú ťažkosti, ktoré by boli spôsobené vytvorením hranice medzi Britániou a jednotným európskym trhom. "My tvrdíme, že zostať v únii je v prospech Veľkej Británie," vyjadril sa  Alan Houmann, šéf vládnych záležitosti Citi pre Európu pre portál politico. "Považujeme hodnotu jednotného trhu za veľmi vysokú, tak z nášho pohľadu, ako aj z pohľadu našich klientov."

Ale veľkí hráči, ako je HSBC a Lloyds, sa zámerne vyhýbajú zaujatiu stanoviska, najmä z dôvodu, že referendum, ktoré prisľúbil predseda vlády David Cameron, mieša silné emócie v krajine s historicky komplikovaným vzťahom k únii. Britské banky sa zdráhajú hovoriť o svojom postoji k Brexitu, ale ľudia, ktorí poznajú ich názory, vysvetľujú tichú domácnosť pred referendom úplne jednoducho. Na rozdiel od svojich zahraničných súperov im totiž ide o individuálneho zákazníkov. Kým Goldman, Citi a ich americkí konkurenti, zastrešujúci záujmy veľkých podnikov a správcov fondov a majú tendenciu podporovať britské členstvo v EÚ, banky ako Lloyds a HSBC s miliónmi individuálnych klientov, neprezentujú jednoznačný pohľad na odchod z únie. Niektorí sú myšlienkou nadšení, iní presne naopak. "Takéto postavenie bánk je pochopiteľné. Oni jednoducho nechcú uraziť svojich klientov," vyjadril sa anonymne zástupca istej banky v City. Niektoré banky hovoria, že čakajú na výsledok dohody Camerona s jeho európskymi kolegami, ktorej by sa mohlo dosiahnuť na budúci mesiac v rámci summitu EÚ. Následne by banky prezentovali svoj postoj voči verejnosti.

Stúpenci aj odporcovia Brexitu sa však zhodujú, že veľké banky nemajú až tak dôležité slovo v referende. "Nemyslíme si, že veľké banky v Británii by dávali odporučenie zvoliť odchod. Ale tiež nečakáme, že veľké banky budú viesť kampaň za to, aby sme v únii zostali," povedal Paul Stephenson, riaditeľ komunikácie vo Vote leave, jednej z dvoch skupín, ktorá nabáda ľudí, aby hlasovali za opustenie únie. "Očakávam, že väčšina bánk sa tejto otázke bude vyhýbať."

Pobočky zahraničných bánk vo Veľkej Británii majú desiatky tisíc zamestnancov, sú súčasťou odvetvia, ktoré predstavuje viac ako 8 percent britského HDP a zamestnáva zhruba 1 100 000 ľudí. Ich vyjadrenia by mohli byť nepríjemné, pokiaľ ide o šírenie anti-bankového sentimentu medzi politikmi a širokou verejnosťou. "Napriek teoretizovaniu niektorých medzinárodných investičných bánk, opustenie únie by dokázalo skutočne upevniť dominantné postavenie Británie, to je nespochybniteľné," píše sa v správe, ktorú pripravila Leave.EU, angažujúca sa za Brexit. "Finančné  služby v Británii sú to, čo vinárstvo vo Francúzsku. Nechali by si Francúzi od únie diktovať reguláciu na víno? " Priaznivci za zotrvanie Británie v únii sa snažia zneškodniť takéto útoky. Aktivisti v City chcú primäť veľké finančné skupiny, aby sa čo najskôr začali k problematike vyjadrovať, obávajú sa opätovného chaosu, aký predchádzal škótskemu referendu v roku 2014. I vtedy veľká časť finančnej komunity mlčala počas takmer celej kampane. O nebezpečenstvách nejednotnej Británie prehovorili len bezprostredne pred hlasovaním, keď sa zdalo, že priaznivci nezávislého Škótska zvíťazia.

Súvisiace články

Aktuálne správy