Koncepciu rozvoja poľnohospodárstva sa podľa SPPK nedarí plniť

Súčasná legislatíva podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory kladie prekážky vo využívaní základných výrobných prostriedkov alebo podnikania na pôde.

Aj napriek tomu, že Slovensko prijalo Koncepciu rozvoja poľnohospodárstva na roky 2013 až 2020, jej priority sa nedarí napĺňať. Dôvodom je, že k jednotlivým cieľom neboli prijaté súbory konkrétnych opatrení na ich dosiahnutie. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Problémom súčasnej legislatívy podľa nej je, že aj naďalej kladie prekážky vo využívaní základných výrobných prostriedkov, ako napríklad užívateľské práva k pôde, komplikuje podnikanie na pôde, nereguluje neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch a obmedzuje malých farmárov. Podľa SPPK tiež platí, že slovenské zákony sú mnohokrát prísnejšie, ako to požaduje európska legislatíva, čo znevýhodňuje slovenských producentov v konkurenčnom prostredí na spoločnom trhu Európskej únie.

Ako konštatovala SPPK, problematická je tiež výška priamej podpory do slovenského poľnohospodárstva. “Aj po takmer dvanástich rokoch od nášho vstupu do EÚ sú stále priame podpory do poľnohospodárstva nižšie ako v krajinách EÚ-12 (pôvodné členské štáty). Zatiaľ sa neosvedčil ani nastavený systém podpory z prostriedkov EÚ a štátnej pomoci SR z hľadiska diverzifikácie a efektivity poľnohospodárskej produkcie,” informovala Holéciová.

SPPK však pozitívne hodnotí schválenie zákona o verejnom obstarávaní v novembri minulého roka, ktorého súčasťou sa stala aj pripomienka SPPK v prospech agropotravinárskeho priemyslu. Výnimka na využitie verejného obstarávania sa týka zákaziek, ktoré získajú financie na podporu rozvoja vidieka, poľnohospodárskej prvovýroby, potravinárstva, lesného a rybného hospodárstva. “Znamená totiž zjednodušenie verejného obstarávania pre čerpanie financií z fondov EÚ, na ktorých je agropotravinársky komplex, bohužiaľ, závislý,” dodala Holéciová. Ďalším pozitívne vnímaným zákonom je zákon o dani z motorových vozidiel. Ten zaviedol oslobodenie vozidiel výhradne využívaných v poľnohospodárskej a lesnej výrobe od dane, a to celoplošne pre celé územie Slovenska.

Prípravu nových legislatívnych úloh komory výrazne ovplyvnia marcové parlamentné voľby a budúce zloženie novej vlády. Okrem politiky bude sektor poľnohospodárstva ovplyvňovať aj počasie, ktoré sa podľa SPPK v v ostatných rokoch vyvíja smerom k extrémom. Podľa komory je potrebné výkyvy počasia riešiť systematickou prevenciou a riadením rizík. SPPK tiež tvrdí, že je potrebné prijímať legislatívne opatrenia, ktoré zrovnoprávnia postavenie prvovýrobcov, spracovateľov a obchodníkov. “Dnes totiž obchodníci a nadnárodné obchodné reťazce ťažia na úkor práve prvovýrobcov, pestovateľov zeleniny, ovocia, potravinárov,” konštatovala Holéciová.

Súvisiace články

Aktuálne správy