Nemecká priemyselná produkcia v novembri nečakane klesla

Po októbrovom raste zaznamenala priemyselná produkcia v Nemecku v novembri nečakaný pokles. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili predbežné údaje štatistického úradu Destatis.
Podľa Destatisu klesla priemyselná produkcia v Nemecku očistená o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzimesačne o 0,3 %. Ekonómovia pritom počítali s rastom o 0,5 %, teda s rovnakým tempom rastu, aký produkcia v nemeckom priemysle zaznamenala v októbri.
Tempo rastu priemyselnej produkcie bolo tak v októbri výraznejšie, než Destatis pôvodne zverejnil. V predbežnom odhade uvádzal októbrový rast na úrovni 0,2 %.
Bez započítania energetického sektora klesla priemyselná produkcia v Nemecku v novembri o 0,8 %. Produkcia v samotnom energetickom sektore sa zvýšila o 2,5 %.
Najviac sa pod pokles celkovej produkcie v priemysle podpísal pokles výroby kapitálových tovarov, ktorý dosiahol 3,3 %. Naopak, produkcia spotrebiteľských tovarov sa o 1,9 % zvýšila. Ako v tejto súvislosti uviedol analytik z ING Carsten Brzeski, údaje z priemyselného sektora sú ďalším dôkazom, že spomaľovanie na čínskom a ďalších reformujúcich sa trhoch má na najsilnejšiu ekonomiku eurozóny svoj vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy