Obavy kvôli Číne tlačia cenu zlata hore, je najvyššia od novembra

, ČTK Foto: TASR

Zlato po prepade svetových akcií zdražuje. Jeho cena sa po deviatich týždňoch vyhupla nad 1100 dolárov za trojskú uncu. Na akciových trhoch v Ázii aj v Európe sa prejavili obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky a investori sa rozhodli presunúť peniaze do bezpečnejších aktív.

Cena zlata sa na promptnom trhu včera dostala až na 1102,8 dolára za uncu (31,1 gramu), čo bola najvyššia hodnota za deväť týždňov. Neskôr zlato o časť ziskov prišlo, ale jeho cena bola stále vyššie o 0,4 percenta a pohybovala sa okolo 1099 dolárov za uncu.

Obchodovanie s čínskymi akciami bolo už druhýkrát v tomto týždni prerušené. Na trhoch sa prestalo obchodovať zhruba po pol hodine, pretože akcie sa prepadli o viac ako sedem percent. Výraznejšie oslabenie čínskej meny, ktoré umožnila čínska centrálna banka, medzitým vyvolalo obavy, že čínska ekonomika by mohla byť slabšia, než sa predpokladalo. Európske akcie sa po týchto krokoch prudko prepadli. Ázijské akcie klesli na trojmesačné minimum.

Na trhu zavládla opatrnosť, z čoho ťažilo zlato, ktoré sa v čase neistého geopolitického vývoja či nepokoja na finančných trhoch často vníma ako alternatívna investícia. "Zlato sa jasne znovu etabluje ako bezpečné útočisko. Pokiaľ budú svetové akciové trhy, predovšetkým čínske, vratké, zlato bude pravdepodobne priťahovať dobré ponuky na kúpu," uviedol podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti HSBC James Steel.

Podľa analytika Davida Wilsona zo spoločnosti Citigroup bude rast zlata pravdepodobne len krátkodobý. Zlato by ale vraj mohlo rásť, ak bude silnieť názor, že Čína zatiahne zvyšok sveta do hospodárskej recesie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy