Prekvapujúci verdikt o zdieľanej ekonomike: Firmy zneužívajú nedostatok regulácie pre okamžitý rast, svojich zamestnancov vykorisťujú

, quartz Foto: SITA

V roku 2015 narástol počet ľudí jazdiacich pre Uber zo 160 000 na viac než 400 000. Podobne rástli aj iné zdieľané služby, ako Lyft a Airbnb, Instacart či Postmates. Jednoducho, nový trend v digitálnej ekonomike už naberá na obrátkach.

Mimoriadne populárna sa stáva zdieľaná ekonomika. Stačí sa pozrieť na čísla. Jeden z piatich Američanov hovorí, že už v nej pracoval, dvaja z piatich hovoria, že by využili jej služby. Vyplýva to z  nového prieskumu Inštitútu Burson-Marsteller. Na druhej strane ale ide len o nepatrný rast, pokiaľ ide o HDP, a celkového počtu odpracovaných hodín.

Aké druhy platforiem ľudia najčastejšie využívajú? Nie je asi prekvapením, že sú to služby spojené s prepravou. Sú to služby, aké ponúka najpopulárnejší Uber nasledovaný poskytovaním ubytovania Airbnb. Na strane poskytovateľov služieb, sú to domáce služby, upratovacie a údržbárske práce, tie zamestnávajú najviac ľudí. Preprava autom je na druhom mieste.

Zaujímavejšie než to, či títo ľudia využívajú služby na vyžiadanie, je skutočnosť, čo si o nich myslia. Podľa prieskumu Burson-Marsteller drvivá väčšina zákazníkov, až 76 %, má úplne alebo prevažne pozitívne skúsenosti so zdieľanou ekonomikou. Myslia si, že takéto služby im dokážu ušetriť peniaze, a umožnia im vyskúšať si veci, ktoré by si inak nemohli dovoliť.

„Zamestnanci“ sú podobne optimistickí. Len niečo viac ako polovica ľudí, ktorí už pracovali v rámci týchto platforiem, sa vyjadrili, že ich osobná finančná situácia sa zlepšila v minulom roku, a 61 % súhlasilo s tvrdením, že "v zdieľanej ekonomike firmám záleží na svojich zamestnancoch."

Tieto pocity ponúkajú úplne iný pohľad na vec. Doteraz sa totiž celkom často hovorilo o tom, ako tieto platformy dokážu poskytnúť len krátkodobú finančnú podporu na úkor tradičnej starostlivosti pre „normálnych“ zamestnancov, ako je zdravotné poistenie a sociálne zabezpečenie. Alebo, že je často veľmi tenká hranica medzi nezávislým dodávateľom a zamestnancom, aby sa obchodné modely dokázali uživiť.

Súdne spory sa už v mnohých krajinách vedú proti firmám postavených na zdieľaní. Viac ako polovica ľudí, ktorí už pracovali v zdieľanej ekonomike sa zhodli, že "tieto firmy zneužívajú nedostatok regulácie pre okamžitý rast." A čím viac pracujú v tejto ekonomike narastá pravdepodobnosť, že nadobudnú pocit, že ich to vykorisťuje. Prieskum zistil, že 72 % z "motivovaných pracovníkov", čo sú ľudia, ktorí dostávajú aspoň 40 % svojich príjmov za prácu v zdieľanej ekonomike, s týmto tvrdením súhlasilo.

Nie je prieskum ako prieskum. Tie firmami sponzorované majú tendenciu presadzovať názor, že pracovníci výrazne preferujú flexibilitu s ochranami tradičného pracovnoprávneho vzťahu. Z prieskumu Burson-Marsteller ale nič také nevyplýva. Presnejšie, 43 % respondentov uviedlo, že dávajú prednosť nezávislosti a práci v zdieľanej ekonomike, aj na úkor istoty a dávok vyplývajúcich zo zamestnaneckého pomeru. Naopak 41 % uviedlo, že by sa vzdali svojej nezávislosti, ak by si našli tradičné stabilné zamestnanie.

Stručne povedané, ľuďom sa všeobecne páči myšlienka ekonomiky na vyžiadanie. Ale keď sa ocitnú v situácii, že sa musia vysporiadať s realitou, už to nebude tak celkom jednoznačný postoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy