UniCredit: V roku 2016 zostane ekonomické prostredie v našom regióne naďalej priaznivé

, UniCredit Foto: TASR;SITA

Vďaka predpokladanému posilneniu rastu v eurozóne, poklesu cien ropy a veľmi nízkym úrokovým mieram vplyvom kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky (ECB) ostane prostredie v regióne strednej a východnej Európy (SVE) v roku 2016 naďalej priaznivé.

Podľa aktuálneho čísla štvrťročníka „CEE Quarterly“, ktorý vydáva oddelenie Economics & FX/FI Research finančnej skupiny UniCredit, sa očakáva solídny rast presahujúci 3 percentá najmä v nových členských krajinách EÚ v strednej Európe (EÚ-SVE ). Dočasné zníženie prostriedkov z európskych fondov bude v roku 2016 brzdiť hospodársky rast. V ďalšom roku, kedy vývoz v regióne pravdepodobne oslabí, ale európske fondy budú rásť. Vďaka tomu by rast mal predbehnúť svoj potenciál v oboch rokoch. Na národnej úrovni zároveň naďalej existujú mnohé riziká, ako slabá ekonomická výkonnosť Európy, geopolitické napätie alebo sprísňovanie menovej politiky zo strany Federálneho rezervného fondu (Fed).

Rok 2015 bol pre región strednej a východnej Európy dobrým rokom vďaka rastu dopytu v Európe, poklesu cien ropy a vysokej miere globálnej likvidity. Tieto výhody však dokázal znovu plne využiť len región EÚ-SVE, ktorý zaznamenal rekordný rast od roku 2008 pri absencii makroekonomických nerovnováh. Kapitálové trhy si to všimli, rizikové prémie poklesli a región posilnil svoje postavenie "bezpečného prístavu" pre investorov na rozvíjajúcich sa trhoch. Všade inde bola situácia zložitejšia.

Silný rast v eurozóne pomohol vytiahnuť Chorvátsko a Srbsko z recesie, ich rast je však naďalej podpriemerný z dôvodu štrukturálnym nepružnostiam a nutnosti riešiť vysoké rozpočtové deficity a dlh. Sklamaním bolo aj Turecko, kde rast a finančné trhy tvrdo zasiahla nečinnosť politikov s až donedávna zvýšenou politickou neistotou. Rusko a Ukrajina sú zatiaľ stále v hlbokej recesii. Kým Rusko vážne zasiahol pád cien ropy a sankcie zo strany EÚ a USA, a Ukrajina zápasí s problémom výpadku veľkých výrobných kapacít na východe.

 

 Zmena HDP v %  Prognóza pre rok 2016  Prognóza pre rok 2017
 Členské krajiny EÚ
 Bulharsko  3  2,9
 Chorvátsko  1,1  1,5
 Poľsko  3,7  3,8
 Rumunsko  3,9  3,5
 Slovensko  3  3
 Slovinsko  1,9  2,5
 Česká republika  2,3  3
 Maďarsko  2,8  2,8
 Kandidátske krajiny EÚ a ostatné krajiny
 Bosna a Hercegovina  3  3,4
 Rusko  -0,9  1,2
 Srbsko  1,7  2,1
 Turecko  3  3,3
 Ukrajina  2  2,5

"Koncom roka sme pozorovali známky posunu v trendoch. Vysokofrekvenčné ukazovatele, ako spotrebiteľská nálada, indexy nákupných manažérov, priemyselná výroba a vývozy naznačujú, že rast v regióne EÚ-SVE už možno dosiahol svoj vrchol, v Srbsku, Chorvátsku a Turecku zrýchľuje a naopak v Rusku a na Ukrajine sa zdá, že dosahuje dno," uviedol Lubomir Mitov, hlavný ekonóm skupiny UniCredit pre región strednej a východnej Európy. "Vývoj štátnej a hospodárskej politiky povzbudil investorov v Rusku a Turecku a do určitej miery naopak zmiernil ich entuziazmus v niektorých krajinách regiónu EÚ-SVE," dodal Mitov.

Na základe týchto skutočností ekonómovia UniCredit predpokladajú, že rast v regióne SVE bude naďalej výrazný a môže sa prejaviť vo všetkých krajinách v danom regióne. Vývoj rastu sa však v jednotlivých krajinách bude líšiť, pravdepodobne celkovo vyššou výkonnosťou v roku 2016 než v roku 2017. Zatiaľ čo rast v regióne EÚ-SVE by sa mal v roku 2016 v porovnaní s predošlým rokom o niečo lepší, v Chorvátsku a Srbsku by mal zostať na takmer rovnakej úrovni, v Turecku by mal v tomto roku získať na dynamike a v roku 2017 opätovne klesať. Slabé oživenie Rusko pravdepodobne čaká v polovici roku 2016 a bude sa ťahať až do roku 2017, rast Ukrajiny sa bude pohybovať okolo 2 percent v oboch rokoch.

Vývoj v jednotlivých krajinách regiónu EÚ-SVE bude rozdielny. Kým v Bulharsku a Poľsku by mal rast mierne posilniť, v Českej republike, Maďarsku a Rumunsku sa očakáva spomalenie. To by malo byť spôsobené predovšetkým prudkým poklesom európskych fondov, súčasné programové obdobie končí a nové začína.  Svoje zohrá aj nižší príspevok čistých exportov, keďže rast dovozov prevyšuje rast vývozov. To vyplýva predovšetkým z ďalšieho zrýchlenia domáceho dopytu, ktorý má i naďalej zostať hlavným ťahúňom rastu.

Súkromná spotreba a investície by mali na rozdiel od verejných investícií získať na intenzite. Súkromné investície by mala podporovať zlepšujúca sa dôvera, rastúca ziskovosť podnikov a zvýšené úverovanie zo strany bánk. Súkromná spotreba by potom mala profitovať zo posilňujúcich trhov práce, silnejšieho rastu miezd a oživenia v oblasti spotrebných úverov. Zvýšený dopyt po úveroch by mal domáce banky viesť k zintenzívneniu ponuky úverov, čo by im mali uľahčiť ich silné kapitálové pozície, dostatočná likvidita a nízke úrokové miery.

Cenové tlaky budú v roku 2016 pravdepodobne aj naďalej nízke a postupne rásť budú až následne, k cieľovým rozpätiam centrálnych bánk sa tak priblížia až na konci roku 2017. Inflácia bude v nasledujúcom roku naďalej tlmená nízkou importovanou infláciou z eurozóny a nízkymi cenami ropy. Tieto vplyvy by mali kompenzovať cenové tlaky vytvárané rastúcou zamestnanosťou a mzdami, ktoré uzatvárajú produkčné medzery. Z tohto dôvodu predpokladáme, že menové politiky ostanú uvoľnené a úrokové miery rovnaké alebo dokonca nižšie. V Maďarsku, Rumunsku a Poľsku by sme mohli pozorovať ďalšie uvoľnenie monetárnych politík.

Napriek priaznivému výhľadu naďalej existuje množstvo rizík. Kľúčovým je riziko nízkej ekonomickej výkonnosti v Európe. Spomalenie v Číne by malo zasiahnuť najmä Rusko a Ukrajinu, a sprísňovanie sprísňovania menovej politiky zo strany Fedu potom predstavuje riziko predovšetkým pre Turecko, Chorvátsko a Srbsko. Geopolitické napätie ovplyvní východ regiónu SVE aj v roku 2016, rast vplyvu domácej politiky potenciálne nepriaznivý dopad na mnoho krajín v regióne SVE.

"Keďže rast o niečo spomalí a úrokové miery sú už teraz blízko historických miním, priestor pre prerastovú politiku bude v roku 2016 menší a v roku 2017 sa ešte zníži. Vlády, ktoré nedokážu využiť nárast príjmov spôsobených hospodárskym cyklom, budú musieť urobiť nepríjemné rozhodnutia v oblasti priorizácie výdavkov alebo optimalizácie príjmov, aby udržali deficit na uzde," naznačil Lubomir Mitov. "Najnovší vývoj však naznačuje, že záväzky k rozpočtovej zodpovednosti oslabia.”

 

Súvisiace články

Aktuálne správy