Obchodný deficit USA klesol v novembri na 9-mesačné minimum

Obchodný deficit Spojených štátov klesol v novembri na najnižšiu hodnotu za deväť mesiacov, keď dovoz klesol o niečo viac ako vývoz. Export však zaznamenal pokles na takmer 4-ročné minimum. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že deficit zahraničného obchodu klesol v novembri o 5 % na 42,4 miliardy USD (39,47 miliardy eur) zo 44,6 miliardy USD v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom očakávali zvýšenie schodku na 44,4 miliardy USD z pôvodne uvádzanej októbrovej úrovne 43,9 miliardy USD.
Export klesol o 1,6 % na 182,2 miliardy USD, čo je najnižšia úroveň od januára 2012. Amerických výrobcov do veľkej miery poškodil silný dolár, ktorý predražuje americké produkty na zahraničných trhoch. O niečo výraznejšie ale klesol dovoz, a to o 1,7 %. Dovoz tak dosiahol 224,6 miliardy USD. Znížil sa najmä dovoz spotrebiteľských tovarov.
Celkový obchodný schodok za 11 mesiacov dosiahol 488 miliárd USD. To je o 5 % viac než za rovnaké obdobie 2014. Prehlbovanie obchodného deficitu brzdí rast ekonomiky, nakoľko predstavuje slabší predaj amerických produktov v zahraničí, zatiaľ čo dovoz zahraničných tovarov sa zvyšuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy