Ceny začnú stúpať, ale iba pomaly

Po poklese spotrebiteľských cien v roku 2015 by mali začať v roku 2016 pomaly stúpať. Inflácia však zrejme stále nedosiahne ani na 1 %.

Spotrebiteľské ceny by sa po prepade v roku 2015 mohli v roku 2016 opäť vrátiť k rastu. Predpokladajú to oficiálne prognózy relevantných inštitúcií, ako aj očakávania analytikov. Napriek tomu však nepôjde o žiadne závratné číslo a inflácia by mala byť stále relatívne vzdialená od Európskou centrálnou bankou cielených 2 %. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej by napríklad budúcoročná inflácia mohla dosiahnuť 0,8 %, Dominika Ondrová z Poštovej banky očakáva dokonca úroveň iba okolo 0,5 %.

Ceny ťahajú nadol najmä nízke ceny energií a palív, vďaka nízkej cene ropy, ako aj pomalý nárast cien potravín. V priemere za rok 2015 možno podľa Muchovej očakávať medziročný pokles cien o zhruba 0,2 %. „Našinci sa z poklesu cien samozrejme môžu tešiť, no je potrebné tiež dodať, že pre hospodárstvo krajiny je takýto jav z dlhodobého horizontu nepriaznivý, nakoľko brzdí hospodársky rast,“ dodáva Ondrová. Preto aj centrálna banka cieli infláciu pri 2 %, stále sa objavujúce riziká však tento rast brzdia.

Národná banka Slovenska (NBS) aktuálne odhaduje pre rok 2015 pokles cien podľa harmonizovaného indexu Európskej únie o 0,3 %. Svoje predikcie vývoja inflácie na nasledujúci rok pritom v predchádzajúcich mesiacoch viackrát znižovala. Momentálne predpokladá na rok 2016 harmonizovanú infláciu 0,7 %. Zníženie odhadu na rok 2016 pritom centrálna banka odôvodnila slabším rastom cien služieb a predpokladom poklesu cien energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy