Chýbajúce reformy ohrozujú Európu, varuje združenie BGA

Neochota k potrebným štrukturálnym reformám v krajinách ako Francúzsko nahráva populistom, tvrdí šéf združenia nemeckého obchodu BGA Anton Börner

Strešná organizácia nemeckého obchodu BGA kritizuje členské štáty eurozóny vrátane Francúzska za neochotu reformovať svoje ekonomiky. To otvára cestu populistom, čo môže viesť k rozpadu Európy zvnútra, varoval v utorok šéf asociácie Anton Börner. Kritizoval tiež Európsku centrálnu banku, ktorá podľa neho svojou voľnou menovou politikou poškodzuje základy spoločnej meny a dôveru v euro.

„Prílev utečencov a hrozba terorizmu sú veľké výzvy… Z môjho pohľadu je ale najväčším nebezpečenstvom neochota a neschopnosť Európy riešiť základné príčiny dlhovej krízy v eurozóne,“ uviedol vo vyhlásení Börner. Združenie BGA zastupuje nemecké firmy v oblasti veľkoobchodu, zahraničného obchodu a služieb.

Börner kritizoval politiku francúzskych vlád, ktoré podľa neho dlhodobo zanedbávajú potrebné štrukturálne reformy, čo spôsobilo, že druhá najväčšia ekonomika menovej únie sa nadmerne zadlžila a nedarí sa jej obnoviť hospodársky rast. „Plazivá deindustrializácia a s tým súvisiaca vysoká nezamestnanosť (vo Francúzsku) nahráva populistom na ľavici aj pravici,“ varoval Börner.

BGA odhaduje, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zväčší o 1,25 %. To je výrazne konzervatívnejší odhad oproti vládnej prognóze rastu na úrovni 1,8 %.

V prieskume, ktorý zorganizovala asociácia medzi svojimi členmi, sa 70 % respondentov vyjadrilo, že vlaňajší prílev státisícov utečencov znamená pre krajinu príležitosť. Názor, že výdavky spojené s imigračnou vlnou môžu ohroziť vyrovnaný štátny rozpočet, podporilo 62 % účastníkov prieskumu.

Šéf BGA varoval, že tvrdé pristátie čínskej ekonomiky by mohlo stiahnuť Nemecko do recesie a Čínu označil za „rizikový faktor“ pre globálnu hospodársku stabilitu. Börner vyjadril nádej, že pondelňajší prepad čínskeho akciového trhu vyvolaný slabými údajmi z tamojšej ekonomiky bol jednorazová udalosť. Považuje však za evidentné, že „Číňania nemajú problémy pod kontrolou“.

Súvisiace články

Aktuálne správy