Inflácia v Nemecku sa v decembri spomalila na 0,2 %

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa ceny v Nemecku v decembri medziročne celkovo zvýšili iba o 0,2 % po novembrovom raste o 0,3 %

Nemecká decembrová medziročná inflácia sa nečakane spomalila a miera inflácie v krajine za celý rok 2015 oslabila na najnižšiu úroveň za celé obdobie, počas ktorého má nemecký štatistický úrad záznamy. Tento vývoj sa považuje za znak toho, že celkové cenové tlaky v najväčšej európskej ekonomike zostávajú mimoriadne slabé. Podľa predbežných údajov, ktoré v pondelok zverejnil nemecký štatistický úrad, sa celková cenová hladina v krajine v decembri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) medziročne zvýšila o 0,2 %. V novembri bola nemecká medziročná inflácia podľa metodiky EÚ na úrovni 0,3 %.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že decembrová nemecká medziročná inflácia posilní na úroveň 0,4 %. Za celý rok 2015 bola v Nemecku podľa metodiky Európskej únie inflácia iba vo výške 0,1 %. Ide o jej najnižšiu hodnotu od roku 1995, kedy nemecký štatistický úrad začal údaje o vývoji inflácie zostavovať podľa harmonizovaného indexu Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy