Produkcia ropy v Rusku dosiahla v decembri nový postsvietsky rekord

Produkcia ropy v Rusku dosiahla v decembri ďalší postsvietsky rekord. To podľa ministerstva energetiky signalizuje, že ruské ropné firmy odolávajú pádu cien komodity na svetových trhoch. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Rusko vlani v decembri v porovnaní s novembrom zvýšilo ťažbu ropy o 0,4 % na v priemere 10,825 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je nový postsvietsky rekord.
Za celý minulý rok vzrástla ťažba komodity v Rusku o 1,4 % na 534 miliónov metrických ton, alebo takmer 10,73 milióna barelov denne.
Na porovnanie, ťažba ropy v Rusku kulminovala v roku 1988, teda ešte za sovietskej éry, a to na úrovni 11,41 milióna barelov/deň.
Ruskí producenti zvyšovali vlani ťažbu napriek klesajúcim cenám ropy a sankciám, ktoré Európska únia, USA a ďalšie západné štáty zaviedli proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Ruské firmy nemajú totiž v dôsledku sankcií prístup k západným technológiám, ani na finančné trhy. No aj tak sa im podarilo minulý rok vyťažiť viac ropy a pokračovať v rozvoji niektorých stredne veľkých projektov.
Export ropy z Ruska v roku 2015 vzrástol na 5,25 milióna barelov denne, pričom vývoz do štátov, ktoré neboli súčasťou Sovietskeho zväzu stúpol o 11 % na vyše 4,42 milióna barel/deň.
Vláda v Moskve, ktoré je závislá na príjmoch z ropy, keďže sa podieľajú približne 40 % na jej rozpočtových príjmoch, neočakáva ani tento rok pokles produkcie. Investície, ktoré do odvetvia vložila pred tromi rokmi, jej vlani pomohli zvýšiť ťažbu a rovnaký vývoj očakáva aj v tomto roku.
Ale na budúci rok 2027 môže produkcia ropy v Rusku klesnúť, ak bude vláda nútená zvýšiť daňovú záťaž pre toto priemyselné odvetvie, aby zaplátala diery v rozpočte v dôsledku nižších cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy