Rozhodnutie MMF: Čínsky juan je svetovou menou

, ČT Foto: SITA

Okrem dolára, eura, libry a jenu sa teraz do koša hlavných svetových mien zaradil tiež čínsky jüan, rozhodol Medzinárodný menový fond (MMF). Šéfka fondu Christine Lagardeová, ktorá bola už pred zasadnutím pre prijatie jüanu, vyhlásila, že ide o medzník v integrácii Číny do svetového finančného systému. Súčasťou koša bude čínska mena od októbra 2016.

Medzinárodný menový fond na základe skladby svojho koša hlavných svetových mien odvodzuje hodnotu svojej menovej a účtovnej jednotky nazývanej zvláštne práva čerpania (SDR). Kôš sa naposledy zmenil v roku 2000, kedy v ňom euro nahradilo nemeckú marku a francúzsky frank.

Čínsky jüan musel splniť dve kritériá, aby sa mohol stať hlavnou svetovou menou spolu s ďalšími štyrmi, ktoré už v koši menového fondu sú. Jedným je takzvaná použiteľnosť a druhým kritériom je objem exportu, kde je Čína jednou z hlavných krajín už pomerne dlho.

Peking podľa agentúry Reuters začal vyvíjať značné diplomatické úsilie, aby jüan do koša mien presadil. Táto snaha je súčasťou jeho dlhodobej stratégie, ktorá cieli na zníženie závislosti na americkom dolári. Samotná Čína je presvedčená, že jej jüan do koša patrí, pretože má druhú najväčšiu ekonomiku na svete. Používanie jüanu však nie je tak rozšírené, ako je to v prípade amerického dolára, eura, britskej libry a japonského jenu, ktoré teraz kôš svetových mien MMF tvoria.

Niektorí ekonómovia sa domnievajú, že zaradenie jüanu do SDR (menová a účtovná jednotka MMF) výrazne podporí čínsku ekonomiku, pretože povedie k posilneniu zahraničnej účasti na čínskych finančných trhoch. "Domnievam sa, že to bude veľmi prospešné pre čínsky finančný systém," uviedol Douglas Borthwick zo spoločnosti Chapdelaine. "Zaradenie k rezervným menám je skôr symbolické. Je to známka toho, že svetové trhy a Medzinárodný menový fond považujú jüan za globálne dôležitú menu," povedala Wang Danová, ekonómka, Economist Intelligence Unit.

Analytici tiež odhadujú, že podiel jüanu na celkových rezervách centrálnych bánk by sa mohol v najbližších rokoch vyšplhať na zhruba päť percent. Čínska mena by tak predstihla kanadský aj austrálsky dolár, píše agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy