Menová vojna: Rubeľ či líra?

, CNBC Foto: SITA

Eskalácia napätia medzi Ruskom a Tureckom tento týždeň po tom, čo Turecko zostrelilo ruské vojnové lietadlo, ktoré údajne narušilo turecký vzdušný priestor, vyvolala turbulenciou na akciových trhoch a menách týchto dvoch krajín.

Na prvý pohľad to bola turecká líra, ktorá vyšla ako porazená. V priebehu týždňa líra klesla voči doláru z 2,85 na konci obchodovania v pondelok na 2,92 voči doláru vo štvrtok. Jedným z dôvodov pre pokles líry je vylúčenie Aliho Babacana, medzinárodne vnímaného ako jedného z ekonomicky najdôveryhodnejších členov Erdoganvho režimu z kabinetu.

Rubeľ, na strane druhej, posilnil spolu s cenou ropy, rovnako sa zvýšil aj optimizmus ohľadom ukončenia ekonomických sankcií proti Rusku, ak sa stane súčasťou medzinárodnej anti-islamskej koalície.

Napriek tomu to môže byť len dočasný efekt. Rubeľ celkom často posilňuje keď sa blíži koniec každého mesiaca, pretože firmy prevádzajú svoje zámorské zárobky na ruble, aby zaplatili dane. Tak to bolo aj dnes ráno, dolár voči ruskej mene sa zastavil na 66.21 rubľa.

Obe meny v tomto roku strácali ako rástla panika okolo aktív rozvíjajúcich sa trhov. V dlhodobom horizonte je stále pravdepodobné, že rubeľ v nadväznosti na ropu bude aj naďalej strácať, zatiaľ čo turecká mena by mala mať na vrch, pretože ekonomické vplyvy nízkych cien ropy sú vodou na mlyn pre krajiny dovážajúce ropu.

Pre líru je nejaké to svetlo na konci tunela, ale veľa závisí na kľúčovom zasadnutí centrálnej banky krajiny. Centrálna banka Turecka (CBT) už dávnejšie naznačila, že začne normalizovať svoju politiku, hneď ako Federálny rezervný systém USA začne zvyšovať úrokové sadzby. Tento pohyb mnohí očakávajú v decembri. "V prípade, že CBT urobí to, čo tvrdí, 22. decembra, myslíme si, že kroky CBT hneď po akcii Fedu podporia líru aj vlastný kapitál," potvrdili analytici Renaissance Capital, zameriavajúci sa na rozvíjajúce sa trhy pre televíznu stanicu CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy