Finančné inštitúcie budú poskytovať údaje o účtoch zahraničných osôb

Slovenské finančné inštitúcie budú zahraničným partnerom poskytovať údaje o finančných účtoch zahraničných osôb. Medzi krajinami sa tak má zlepšiť spolupráca pri výmene daňových informácií. Vyplýva to zo zákona o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Zákonom sa do slovenskej legislatívy implementuje nová eurosmernica, naplní sa ním dohoda FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), ktorú Slovensko uzavrelo s USA, a tiež Multilaterálna dohoda kompetentných orgánov (MCAA). K nej Slovensko pristúpilo v októbri minulého roka na zasadnutí globálneho fóra Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktoré bolo zamerané na transparentnosť a výmenu informácií pre daňové účely. Dohoda FATCA upravuje automatickú výmenu informácií o finančných účtoch na daňové účely. Radí sa medzi nástroje na medzinárodný boj proti daňovým podvodom.
Právna norma v praxi znamená automatickú výmenu informácií o finančných účtoch daňových rezidentov členských štátov Európskej únie (EÚ), zmluvných štátov a špecifikovaných amerických osôb vedených finančnými inštitúciami na území Slovenskej republiky. Zákon má zároveň slúžiť na prijímanie obdobných informácií zo strany členských štátov EÚ, zmluvných štátov a USA.
Predmetom výmeny majú byť tiež informácie o finančných účtoch rezidentov iných členských krajín EÚ a ďalších štátov, ktoré sa zúčastňujú na dohode MCAA a občanov USA, ktorí majú účty vo finančných inštitúciách sídliacich na území Slovenska. Zasielanie informácií sa nebude týkať rezidentov Slovenskej republiky, ktorí majú účty na území Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy