Osem stratégií ako minúť menej: Rady od ľudí, ktorí dokázali ušetriť viac ako polovicu svojich príjmov

, businessinsider Foto: thinkstock

Ak chcete nahromadiť bohatstvo, musíte znížiť výdavky. Ako začať? Inšpirujte sa stratégiou sporenia od tých, ktorí dokázali ušetriť viac ako 50 % svojich príjmov.

Viac úspor znamená viac peňazí do investovania, ale ak dokážete ušetriť skutočne dosť, môžete dokonca uvažovať o predčasnom odchode do dôchodku. "Mnohí sa domnievajú, že budú musieť pracovať, kým budú vládať, až do dôchodku. Alebo že dlhodobé medzinárodné cestovanie je len pre vysokoškolákov, odpadlíkov a špinavých hipíkov žijúcich na ryži a fazuli," myslia si Jeremy Jacobson a Winnie Tseng, ktorí odišli do dôchodku keď mali 30 rokov a dnes cestujú po svete. "Nemusíte vyhrať v lotérii, zdediť neočakávaný balík, alebo mať šťastie pri výbere podhodnotených akcií. V skutočnosti je len jedna vec, ktorá určuje, ako rýchlo sa k nám dokážete pripojiť na cestu okolo sveta. Je to miera úspor."

Sledujte si výdavky
Viete, koľko miniete na stravovanie, na mesačné predplatné, alebo na kávu? Je pravdepodobné, že to bude viac, než si myslíte. "Napíšte si všetky svoje výdavky a pustite sa do analýzy," vysvetľuje Jacobson a Tseng, ktorí dokáyali počas 10 rokov odkladať až 70 % svojich príjmov. Nečudo, že sa v tridsiatke pohodlne odobrali do dôchodku. "Sledujte svoje peniaze, zaručene nájdete niečo, o čom ste buď nevedeli, alebo ste na to míňali úplne zbytočne." Skúste jednoduchú tabuľku vo vašom počítači, alebo zvážte využitie aplikácie, ktorá bude automaticky sledovať vaše výdavky za vás.

Nastavte si automatické sťahovanie percenta výplaty na zvláštny sporiaci účet na dôchodok
Mali by ste mať vo svojom odchode na dôchodok jasno. Mať nejaký plán, ktorý sa týka predovšetkým finančných príspevkov. Na základe stratégie si zautomatizujte mesačné príspevky na alternatívny penzijný účet. Stačí si vybrať percento platu, ktoré nepotrebujete a investujete ho v záujme dosiahnutia svojich finančných cieľov. Ak sa prevod automatizuje, tieto peniaze už nedostanete do rúk a naučíte sa žiť bez nich. "Prepočítajte si, koľko budete musieť odpočítať z každej výplaty a nastavte si prevod," odporúča Joe Udo, ktorému sa podarilo odkladať viac než polovicu svojich príjmov a do dôchodku odišiel keď mal 38 rokov. "Ak si nastavíte prevod, dokážete minúť len zvyšok  svojho príjmu."

Berte peniaze ako niečo, čo treba investovať a ​​nie utrácať
Ak ste odhodlaní vytvoriť si jeden efektívny zvyk, vďaka ktorému sa dopracujete k vašim finančným cieľom, začnite premýšľať o tom, ako niečo radšej investovať, ako utratiť. Odporúča to Farnoosh Torabi, ktorý odišiel do dôchodku vo veku 30 rokov a dokázal usporiť až dve tretiny svojho platu. "Osvojil som si myšlienku, aby som mal všetky peniaze investované. Takže keď som mal nejaké aktíva, nerozmýšľal som, že si niečo kúpim. Povedal som si, že bude lepšie zbaviť sa týchto peňazí tým, že budú znova pracovať. Tak som ich pravidelne premiestňoval z bankového účtu a do indexových fondov." Kým veľkorysý finančný darček k narodeninám, alebo výhra v lotérii môže vyvolať u väčšiny z nás chuť nakupovať, Torabi aj tento prebytok peňazí investuje, čo u neho čiastočne eliminuje akékoľvek pokušenia pustiť sa do výdavkov.

Urobte si prieskum a vyberte si najlepšie ponuky na dovolenku
Predovšetkým mladšia generácia, blogeri, ktorí sa hrdia, že dokážu ušetriť asi 70 % svojho platu, tvrdia, že je to vďaka usilovnému prieskumu. Pokiaľ majú záujem niečo kúpiť, idú na vec "metodicky a nemilosrdne." "Sledujeme cenu a porovnávame, robíme si prieskum, pátrame po lepšej cene, ale aj zvažujeme, či niečo podobné už nevlastníme, alebo čo by nestačilo si to požičať. Až potom sa opatrne rozhodneme pre nákup," píšu. "Týmto spôsobom sa snažíme nájsť najlepší produkt za najlepšiu cenu."

Skúste to bez auta
Pre niekoho je auto, ako dopravný prostriedok, nevyhnutnosť. Iní ho nemajú problém nahradiť verejnou dopravou, bicyklom, alebo vlastnými nohami. Jacobson a Tseng tvrdia, že sa dá ušetriť celkom pekná suma, ak sa rozhodnete pre život bez auta. "Bolo pre mňa dôležité nevlastniť auto, takže som si vybral môj súčasný domov na základe priameho autobusového spojenia s mojou prácou," píše Jacobson. "Celkom dobre to funguje." Navyše sú tu aj ďalšie benefity, zdravotné. Chôdza, či cyklistika pomáha vysporiadať sa so stresom z cestovania.

Nakupujte on-line
"Väčšinou využívam zľavové portály pre všetky svoje on-line nákupy a dostávam extra bonus takmer na  všetko, čo som kúpil," píše Justin McCurry na Root of Good, ktorý nepracuje od svojich 33 rokov vďaka usilovnému sporeniu. "Niekedy sú percentá zliav celkom zaujímavé. V dolárovom vyjadrení, mám dolár alebo dva na menších nákupoch niekoľkých položiek, 4 – 5 dolárov na rezervácii hotelovej izby na pár nocí, 20 až 30 dolárov keď si kúpim niečo významnejšie, napríklad televízor alebo počítač. Som presvedčený, že nakupovanie čokoľvek online poskytuje najlepšie riešenie pre sporenie."

Zvyknite si na šetrenie ešte dnes, neodkladajte to na neskôr
Môže sa to zdať neintuitívne, hľadať úspory za každým jedným nákupom, ale je to presne to, čo niektorí z najúspešnejších peňažných sporiteľov robia. Oni vlastne nenakupujú veci, oni do vecí investujú. Sú to nástroje a služby, do ktorých v priebehu času ukladajú peniaze. Môže to byť programovateľný termostat na kúrenie, ale aj získanie on-line certifikátu na riadenie projektu. Dokonca aj tí, čo sa chvália, že svoj domov majú primárne zariadený z výpredajov, zľavnených obchodov, garážových predajov použitého tovaru, alebo dokonca z recyklovaného odpadu, vlastnia aj nejaké drahé veci. "Aj keď sa nám podarilo získať lacnejšie alternatívy každej veci, nájdu sa aj položky, čo sme prehodnotili, že sú hodná zvýšených nákladov," vysvetľujú na zozname "10 šokujúco drahých vecí, ktoré vlastníme." "Väčšina z týchto produktov nám totiž umožní ešte viac ušetriť v dlhodobom horizonte."

Nájdite si potešenie vo veciach, ktoré nestoja veľa, alebo nestoja dokonca nič
Najlepšie šetrenie je využívanie lacných a voľnočasových aktivít niekde v prírode. "Iste, je to zábavné utrácať za stravovanie, cestovanie a iné zábavy, ale ja som odhalil tajomstvo, ako za to míňať menej peňazí. Musíte sa naučiť užívať si bezplatnú alebo lacnú zábavu," odporúča Udo. Čo to znamená? Tráviť väčšinu času na výletoch, čítaním, návštevou ihrísk, varením, počúvaním rôznych bezplatných koncertov a návštevou múzeí počas dní, keď nevyberajú vstupné. "Existuje množstvo vecí, ktoré si dokážete užiť zadarmo, a zabavíte sa rovnako. Utrácať peniaze na zábavu raz za čas je dobré, ale nemalo by sa to stať normou."

Súvisiace články

Aktuálne správy