Volkswagen čelí v Nemecku podozreniu z daňových únikov

Skresľovaním údajov o skutočnom rozsahu produkovaných emisií mohli štátu vzniknúť škody v podobe nižšieho výberu dane z motorových vozidiel.

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať podozrenia z krátenia daní súvisiace s emisným škandálom v automobilke Volkswagen (VW). Informoval o tom v pondelok denník Süddeutsche Zeitung a televízne stanice NDR a WDR. Vyšetrovanie sa zameriava na päť zamestnancov skupiny a daňové úniky rádovo v miliónoch eur, uviedli médiá, ktoré citovali vyjadrenia prokuratúry v meste Braunschweig. Údaje o produkovaných emisiách patria medzi dôležité kritériá pre určenie sadzby dane z motorového vozidla. Ich skresľovaním tak mohli štátu podľa prokuratúry vzniknúť škody v podobe nižšieho výberu daní.

Skupina VW v septembri priznala, že softvér, ktorý umožňuje skresľovať skutočný objem emisií vypúšťaných z dieselových vozidiel, inštalovala celosvetovo do zhruba 11 mil. áut, vrátane značky Audi. Emisný škandál sa prehĺbil po tom, čo spoločnosť tento mesiac informovala, že pri 800 tisíc vozidlách predaných v Európe poskytovala nesprávne údaje o spotrebe a emisiách oxidu uhličitého. Náklady spojené s kauzou tak podľa údajov spoločnosti vzrastú o ďalšie 2 mld. eur nad rámec predtým vyčlenenej sumy 6,7 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy