Maďarská centrálna banka kúpila podiel budapeštianskej burzy

Národná banka Maďarska kúpila za 13,2 mld. HUF 68,8-percentný podiel Budapeštianskej burzy cenných papierov.

Maďarská centrálna banka kúpila od rakúskych spoločností CEESEG AG a Osterreichische Kontrollbank AG 68,8-percentný podiel Budapeštianskej burzy cenných papierov. Informovala v utorok Národná banka Maďarska.

Banka odkúpila akcie pri cene 3 550 forintov (HUF) za kus, teda celkový obchod vyšiel na 13,2 mld. HUF. Podiel centrálnej banky sa nákupom akcií zvýšil na 75,8 %. Očakávame, že transakcia sa ukončí v polovici decembra, keď ju schváli protimonopolný úrad, uviedla národná banka. Zároveň informovala, že chce dať ponuku na odkúpenie akcií aj veľkému počtu malých akcionárov.

„Základnou ekonomickou úlohou Budapeštianskej burzy cenných papierov je poskytovať domácim podnikom príležitosť získať kapitál. V posledných rokoch plnil domáci kapitálový trh túto úlohu ako člen CEESEG, regionálnej aliancie búrz cenných papierov, čím ďalej tým v menšej miere. Počet nových emisií a obrat klesol na takú úroveň, že dnes kapitálový trh už nespĺňa svoju úlohu, teda štátny zásah sa stal nevyhnutným,“ oznámila centrálna banka. Zaviesť preto chce viacero reforiem na stimulovanie emitentov a investorov na akciovom trhu.

(1 EUR = 311,13 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy