Svet je stále vo vojne: Parížske útoky vrhajú tieň na vianočné trhy v Európe

, WSJ Foto: SITA

Hoci úrady tvrdia, že nemajú informácie, že by vianočným trhom hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo, zvýšená výstraha a skutočnosť, že trhy sa stali terčom teroristov aj v minulosti, núti k prijatiu osobitných opatrení.

Keď Hans-Peter Arens tento týždeň otváral svoj stánok na jednom z najväčším vianočných trhov v Nemecku, mal napriek blížiacim sa sviatkom pochmúrnu náladu. "Chceme, aby ľudia prišli, ale práve teraz panuje taká neistota," zveruje sa Arens, organizátor vianočných trhov v Dortmunde, ktoré každý rok prilákajú viac ako 3,5 milióna návštevníkov. "Úplné bezpečia neexistuje," dodáva v rozhovore poskytnutom denníku The Wall Street Journal.

Obavy z možného teroristického útoku na nemeckom území zosilneli po atentátoch v Paríži a potom, čo bol kvôli teroristickej hrozbe na poslednú chvíľu zrušený futbalový zápas, ktorého sa mala zúčastniť aj kancelárka Angela Merkelová a polovica jej kabinetu.

Pre mnoho Nemcov je pitie vareného vína na vianočných trhoch s rodinou a kolegami tradičné záležitosťou. Zhruba 2500 trhov po celej krajine priláka podľa asociácie vystavovateľov a trhovníkov každý rok asi 50 miliónov návštevníkov. Len v metropole Berlíne možno navštíviť okolo 60 trhov. Väčšinou sú sústredené na verejných priestranstvách, ich uličky sa krútia ako labyrint a na rozdiel od štadiónov nemajú určené miesta na vstup, preto môže byť ich stráženie dosť zložité.

Ralf Jäger, minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej ležia mimo iného Dortmund a Kolín nad Rýnom s obzvlášť veľkými trhmi, vyzval vo štvrtok políciu, aby zvýšila svoju prítomnosť na vianočných trhoch, ktoré sa začali pomaly otvárať.

Aj v bavorskom Norimbergu, kde sa každoročne konajú jedny z vôbec najznámejších vianočných trhov lákajúcich návštevníkov z celej Európy i Spojených štátov, bude podľa policajného hovorcu strážnikov viac vidieť. "Chceme mať svoj trh. Nebojíme sa," hovorí Christine Beecková, ktorá organizuje trhy v Norimbergu. Tie len vlani privítali asi 2,5 milióna návštevníkov.

Na obľúbený berlínsky vianočný trh na námestí Gendarmenmarkt, ktorý býva ako jeden z mála oplotený, si návštevníci nebudú môcť priniesť kufre a veľkú batožinu a pri vstupe budú musieť prejsť kontrolou. Na mnohých miestach sa úradníci a politici v uplynulých dňoch stretli s organizátormi trhov na krízových zasadnutiach, aby sa porozprávali o obavách o bezpečnosť a opatreniach, ktoré bude potrebné prijať. Na niektorých miestach usporiadali radnice školenia pre stánkarov, aby dokázali včas rozpoznať podozrivých ľudí a predmety. Na iných miestach vytvorili núdzový varovný systém, aby mohli zamestnanci trhov včas upozorniť políciu na hrozbu.

V minulosti sa už vianočné trhy stali cieľom teroristických útokov, v roku 2000 zmarila francúzska a nemecká polícia plánovaný bombový útok v Štrasburgu. V roku 2010 varovalo Nemecko svojich občanov, že vianočné trhy patria k terčom hroziacich atentátov. "Napriek tomu ľudia na vianočné trhy prišli," povedal nemeckej televízii minister vnútra Thomas de Maiziére. "A myslím, že to tentoraz urobia znova. Nemôžeme a nechceme meniť náš spôsob života," dodal.

Niektorí Nemci ale strach majú. "Je tu mnoho temných zákutí, nikdy neviete, kto sa tam zdržiava," povedala štyridsaťdeväťročná Carola Harendtová z Berlína. "Ak nakoniec na trhy pôjdem, nude to len za denného svetla," dodala.

"Na vianočné trhy pôjdem, mám ale obavy," hovorí policajt Heiner van der Werl, ktorý je z jedného severonemeckého mesta a v Berlíne je na návšteve. Jeho manželka Andrea ale obavy nezdieľa: "Nechcem sa tomu strachu poddávať. Verím, že všetko bude v poriadku," povedala.

O zvýšení bezpečnostných opatrení vo sviatočný čas uvažujú po parížskych atentátoch aj iné mestá po celej Európe. V Zürichu posilnila polícia na niektorých miestach svoju prítomnosť, okrem iného pri hlavnej stanici, kde sa každoročne konajú vianočné trhy.

Štrasburg sa v piatok rozhodol, že napriek obavám o bezpečnosť vianočné trhy usporiada, zavedie ale rad bezpečnostných opatrení, napríklad zakáže podujatia pre detí, obmedzí parkovanie v centre mesta či odkloní električkové linky.

V Paríži, ktorej obyvatelia sú stále v šoku po atentátoch z 13. novembra, sa vianočné trhy na triede Champs-Élysées otvorili už v stredu. Radnica ale z úcty k obetiam zrušila na tomto svetoznámom bulvári tradičné slávnostné rozsvecovanie svetiel.

Pápež František pred časom vykreslil nadchádzajúce Vianoce v trochu ponurom svetle. "Vianoce prichádzajú. Všade budú svetlá, večierky, rozsvietené stromy a jasličky, "povedal. Všetko je to podľa neho ale "fraška". "Svet je stále vo vojne," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Sedemdesiatjedenročný obyvateľov Dortmundu Hans-Peter Arens je ale optimista. Jeho rodina pracuje na vianočných trhoch už ako štvrtá generácia. Napriek hrozbe teroristického útoku v roku 2010 tržby podľa neho neklesli. "Cítim sa trochu nesvoj, ale šou musí pokračovať," povedal.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy