Nemecký export do Číny zrejme klesne prvýkrát od roku 1997

Nemecký vývoz do Číny dlho nepretržite rástol. V tomto roku mu však hrozí prvý pokles od roku 1997. Informovala o tom agentúra Reuters.
Od januára do septembra klesol nemecký export do Číny približne o 3 % na takmer 54 miliárd eur, ako vyplýva z údajov spolkového štatistického úradu, ktoré má k dispozícii agentúra Reuters. „Vývoj v čínskej ekonomike je horší, než sa očakávalo,“ uviedol predstaviteľ nemeckej priemyselnej a obchodnej komory DIHK Volker Treier. „To má vplyv na nemecké firmy, nakoniec je to jeden z našich najdôležitejších obchodných partnerov.“
Od roku 2000 sa nemecký vývoz do druhej najväčšej svetovej ekonomiky po USA takmer 8-násobne zvýšil na približne 75 miliárd eur v roku 2014. Dokonca aj počas hospodárskej krízy v roku 2009 sa zvýšil o 9 % a rok na to vyskočil dokonca o 44 %. Nemecké firmy nepočítajú so skorým návratom k prudkému rastu. Podľa prieskumu zahraničnej obchodnej komory AHK 30 % firiem pôsobiacich v Číne očakáva ochladenie ekonomiky, len 17 % predpovedá zlepšenie.
Čínska vláda počíta tento rok s nárastom domácej ekonomiky o 7 %, čo by bolo najmenej za štvrťstoročie. Medzinárodný menový fond (MMF) prognózuje pre rok 2016 dokonca len 6,3 %. „Čína prechádza z exportne orientovanej ekonomiky na ekonomiku založenú na spotrebe, z čoho bude Nemecko v dlhodobom horizonte profitovať,“ myslí si Treier. Dodal, že tento prechod je komplikovanejší, než sa predpokladalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy