Buffett dôvod na smútok: Rok 2015 najhorší za štvrťstoročie

, CNBC Foto: SITA

Jedným z tradične najsledovanejších investorov, ktorý svojím slovom i činom dokáže zahýbať trhmi, je Warren Buffet. Tento rok sa mu ale šťastie, zdá sa neprialo.

Akcie jeho vlajkovej lode, ktorou je spoločnosť Berkshire Hathaway, sa za rok 2015 prepadli takmer o 10 %. Situácia je ešte horšia, ak sledovaný titul porovnáme s hlavným benchmarkom, indexom S&P 500. Práve za ním akcie Berkshire zaostávajú dokonca o viac ako 10 %.

Podľa informácií televízie CNBC je možné z vývoja titulu Buffettovej spoločnosti vypozorovať, že jej výkon má v čase, keď S&P 500 raketovo rastie, tendenciu zaostávať. Naopak v situácii, keď sa indexu nedarí, Berkshire ho hravo "strčí do vrecka". Tento fakt logicky vyplýva zo stratégie, ktorú Buffett zastáva. Je totiž priaznivcom hodnotového investovania, ktoré je založené na dlhodobom držaní akcií vybraných spoločností. Ceny sledovaných titulov si udržujú konštantný výkon a prehnane nepodliehajú aktuálnym výkyvom trhu, ako tomu je napríklad pri cyklických akciách. Ostatne ako sám Buffett hovorí, "buďte ostražití v čase, keď sú všetci nenásytní, a nenásytní vtedy, keď sa všetci boja."

Avšak tento rok nie je ani pre S&P 500 zvlášť ziskový, o to horšie je na tom samotná Beerkshire. Aj napriek tomu, že do konca roka zostáva viac ako mesiac, je zrejmé, že rok 2015 sa do histórie zapíše ako rok, keď "áčkové" akcie Berkshire Hathaway druhýkrát od roku 1990 skončili s horším výkonom než S&P 500, ktorý v ten istý čas tiež reportoval straty. Z historického hľadiska bol z tohto pohľadu najhorší rok 1999, kedy akcie Bershire prepadli o 20 %, zatiaľ čo S&P 500 naopak o to isté číslo vzrástol.

Expozícia Buffettovej vlajkovej lodi obsahuje niektoré akcie, ktoré prešli naozaj biednym rokom. Menovať by sa dali tituly segmentu dopravy a priemyslu, ak by sme chceli byť konkrétny, je možné poukázať na firmy ako IBM či American Express. O niečo lepšie na to bola napríklad banka Wells Fargo a Coca-Cola. Najviac sa na Buffettova portfóliu podpísal prepad ropy, ktorý zasiahol už spomínaný segment dopravy.

Čo sa týka výhľadu, niektorí analytici sa domnievajú, že Berkshire vyhorel a má zápasí s nedostatkom nápadov. Ani nedávna akvizícia spoločnosti Precision Castparts totiž stále nie je adekvátna príležitosti, kam zaparkovať neskutočné množstvo kapitálu, ktoré Berkshire dlhodobo vytvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy