Nemecká ekonomika by mala naďalej mierne rásť

Súkromná spotreba a zvýšené vládne výdavky by mali byť faktormi rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku.

Nemecké hospodárstvo by malo pokračovať v miernom raste, aj napriek zvyšujúcim sa rizikám spomaľovania ekonomík rozvíjajúcich sa krajín. Súkromná spotreba ostáva kľúčovým motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky, uviedlo v piatok nemecké ministerstvo financií. „Celkové podmienky pre ekonomické aktivity firiem a spotrebiteľov v Nemecku sú naďalej dobré, takže mierna konjunktúra bude pravdepodobne pokračovať,“ oznámilo ministerstvo.

Podľa nedávno zverejnených údajov sa export Nemecka do USA a Veľkej Británii počas prvých troch kvartálov zvýšil, čo pomohlo spoločnostiam vyrovnať klesajúci dopyt z Číny a Ruska.

V treťom kvartáli, teda v období mesiacov júla až septembra, nemecký hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 0,3 %. Ekonomika v druhom štvrťroku posilnila o 0,4 %, pričom sa aj napriek slabému čistému zahraničnému obchodu, HDP krajiny pre súkromnú a verejnú spotrebu zvýšilo. Vláda očakáva, že silná súkromná spotreba a vyššie štátne výdavky na utečencov pomôžu nemeckej ekonomike rásť v tomto roku o 1,7 % a v roku 2016 o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy