Ruský maloobchod v októbri medziročne klesol o 11,7 %

Októbrové reálne mzdy v krajine boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 10,9 %

Tržby ruského maloobchodu v októbri oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabili o 11,7 %. Ich pokles tak bol výraznejší ako v septembri, kedy sa medziročne zmenšili o 10,4 %. Informoval o tom vo štvrtok ruský štatistický úrad. Reálne mzdy v krajine v októbri tiež medziročne oslabili dvojciferným tempom. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli nižšie o 10,9 %. V septembri bolo medziročné oslabenie reálnych miezd v Rusku na úrovni 9,7 %.

Vývoj maloobchodných tržieb aj reálnych miezd v krajine bol v októbri horší, ako sa prognózovalo. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že tržby maloobchodu aj reálne mzdy medziročne oslabia o 9,6 %. Ruských spotrebiteľov poškodzuje vysoká inflácia, keďže pokles cien ropy smerom nadol zatlačil hodnotu rubľa. Nominálne mzdy minulý mesiac stúpli iba o 3 %, ale inflácia bola vo výške 15,6 %.

Ruská ekonomika sa v treťom kvartáli podľa predbežných údajov medziročne zmenšila o 4,1 % po poklese o 4,6 % v predchádzajúcom štvrťroku. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadujú, že za celý rok 2015 sa ruský hrubý domáci produkt zmenší o 3,9 % a v budúcom roku posilní iba o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy