Ruskí milionári v pasci: Svoje firmy musia predať, dedičstvo stráca zmysel

, bloomberg Foto: SITA

Je to už štvrťstoročie čo sa po páde sovietskeho impéria udial jeden z najväčších prevodov majetku v dejinách. Dnes sa bankári pripravujú na ďalší, prvá ruská generácia kapitalistov totiž uvoľňuje cestu tej ďalšej.

Desiatky ruských milionárov a miliardárov pod tlakom európskych a amerických ekonomických sankcií zisťujú, že strácajú podporu v rámci právneho rámca krajiny, a bolo by možno pre nich lepšie ak by sa vzdali svojich podnikateľských ambícií. Väčšina podľa dôverného prieskumu tvrdí, že sa po prvý krát vážnejšie zaoberá otázkou nástupníctva. "Majitelia veľkých podnikov sú v podstate rukojemníkmi," povedala Alena Ledeneva, profesorka politológie na University College v Londýne, ktorá sa zaoberala štúdiom fungovania energetických sietí v Rusku dve desaťročia. "Môžu navrhnúť svoje deti za rukojemníkov, aby prevzali ich miesto, ale nakoniec len Putinov systém rozhodne, či ich začlení, alebo nie."

Výsledkom by mohol byť nárast transakcií pre ruské firmy v najbližších rokoch, tvrdí to Phoenix Advisors so sídlom v Moskve, investičná firma s cennými papiermi, ktorá pomáha podnikateľom s rôznymi výzvami.

Polovica respondentov štúdie PricewaterhouseCoopers LLP vydanej v roku 2014 uviedla, že plánujú predať svoje holdingy, je to viac než dvojnásobok celosvetového priemeru. Viac ako polovica respondentov prieskumu z moskovskej Skolkovo School of wealth management, sa domnieva, že "veľké ruské spoločnosti sa nestanú rodinnými dynastiami." Štúdia PwC oslovila 2484 manažérov a riaditeľov z 40 krajín, vrátane Ruska. Prieskum Skolkovo sa týkal 39 ruských obchodných lídrov.

Pre najbohatších ľudí v krajine, je to celkom drahý problém. 22 Rusov na dennom rebríčku miliardárov zostavovaných agentúrou Bloomberg, čo je 400 najbohatších ľudí planéty, má pod palcom zhruba 200 miliárd dolárov. Z toho viac ako polovica, čo je 115 miliárd, je naviazaná na súkromné akcie alebo na verejne obchodované spoločnosti pôsobiacich v Rusku. Problém, ktorému čelia, je jedinečný. Spája sa s formou kapitalizmu v tejto krajine. Ruská tradícia dynastického bohatstva skončila keď sa boľševici pred sto rokmi dostali k moci, a postsovietska ekonomika, vytvorená za prezidenta Vladimíra Putina podporuje kultivované osobné vzťahy a zvládnutie pravidiel, ktoré sú z veľkej časti jasne dané. "Kombinácia starnúcej generácie podnikateľov s tendenciou skôr opustiť biznis, než ho odovzdať rodine, je zvláštnou vlastnosťou ruského trhu," uviedol Ilja Solarev z UBS Wealth Management, ktorá spravuje takmer o 500 miliárd dolárov majetných osôb.

Výsledkom je, že drvivá väčšina bohatých Rusov musí živiť väzby na ľudí s rôznymi druhmi moci. Od zákonodarcov a daňových úradníkov po regulátorov a iných vlastníkov. Roky, dokonca až desaťročia vytvárajú určitú formu "nehmotného kapitálu", ktorý nemôže byť "automaticky prevedený na ďalšie  generácie," tvrdí vo svojom prieskume moskovské Skolkovo. "Najdôležitejšia vec je presadzovanie práva," vyhlásil jeden z respondentov z prieskumu. "Načo by ste mali zarobiť ďalšiu miliardu v prípade, že tá prvá bude zhabaná?"

Je to jasný kontrast so zvyškom sveta, kde bohatí už dlhodobo ťažia z právnych štruktúr, ktoré zaisťujú prenos bohatstva medzi generáciami. Jedna tretina zo 400 miliardárov z indexu Bloomberg zdedila bohatstvo, ktorým dnes disponuje. Štvrtina zo 125 miliardárov z USA bohatstvo zdedili, zatiaľ čo polovica zo 106 najväčších boháčov Európy zdedili majetok najmenej po jednej generácii.

Aj ruskí podnikatelia sa snažia chrániť svoj majetok, poznáme mená aspoň dvoch bohatých Rusov, ktorí sa snažia odovzdať svoju ťažko nadobudnutú aristokraciu svojmu dedičovi. Takým je napríklad Andrej Gurijev, v súčasnosti jediný miliardár v krajine, ktorý vymenoval svoje dieťa do pozície výkonného riaditeľa pre svoj hlavný biznis.

Bývalý partner Michaila Chodorkovského, kedysi najbohatšieho muža Ruska, Gurijev, pomohol urobiť z Fosagro OAO najväčšieho výrobcu fosfátových hnojív v Európe, zatiaľ čo viac ako desať rokov sedel v hornej komore parlamentu. Gurijev ovláda imanie v hodnote 4,5 miliardy dolárov. Chodorkovskij, bývalý hlavný vlastník Jukos Oil Co., bol odsúdený za daňové úniky, pranie špinavých peňazí a spreneveru v roku 2005. Svoju nevinu obhajoval tým, že obvinenia proti nemu boli odplatou za financovanie politických strán, ktoré oponovali Putinovi. Po tom, čo  strávil desať rokov vo väzení dnes žije v exile vo Švajčiarsku.

Gurijev opustil politiku v roku 2013, stal sa súčasťou opatrení, ktorých cieľom bolo repatriovať zahraničné aktíva. Svoju spoločnosť, kótovanú na londýnskej burze, odovzdal  synovi, Andrejovi Gurijevovi mladšiemu, urobil z neho výkonného riaditeľa. Pre zabezpečenie hladkého prechodu Gurrijev starší aj naďalej dohliada na stratégiu spoločnosti.

David Jakobašvili zvolil podobný prístup. Tento 58- ročný podnikateľ predal väčšinový podiel, ktorý zastával s troma partnermi vo firme na výrobu štiav Wimm-Bill-Dann Foods v roku 2010 PepsiCo za  3,8 miliardy dolárov. Jeho syn Michail sa vrátil do Moskvy už ako absolvent New York University, skúša sa priučiť nuansám investovania od svojho otca. "Univerzita skutočného života je najužitočnejšia," povedal Jakobašvili. "Čím viac môj syn vidí, tým lepšie." Jeho syn mu údajne už pomohol vyjednať predaj vlstaníctva 49 percent v energetickej spoločnosti Petrocas Energy Group, štátom riadenej Rosnefť za 144 miliónov dolárov v decembri minulého roka. Otec a syn majú v sídle rodiny kancelárie vedľa seba.

Tento pokus v stratégii nástupníctva sa ale líši od väčšiny bohatých Rusov. Keď ich požiadali, aby identifikovali kritické výzvy svojho podnikania, 61 percent majiteľov citovalo "vládne nariadenia" čo je takmer dvojnásobok priemeru v prieskume PwC. Obmedzenie vlastníckych práv je určujúca charakteristika "Putinovho systému," tvrdí profesorka politológie na University College v Londýne Alena Ledeneva.

Podľa odhadov je to asi 60 000 podnikateľov, ktorí budú musieť rozlusknúť dilemu nástupníctva v priebehu najbližších niekoľkých rokov, myslí si Ruben Vardanian, predseda odbornej rady pre centrum Skolkovo. Vardanian, ktorý predal banku Trojka Dialog štátom riadenej investičnej banke Sberbank za viac ako miliardu dolárov v roku 2011, vytvoril poradenskú kanceláriu na pomoc podnikateľom, aby sa dokázali orientovať pri riešení vlastníckych zmien. "Len málo ruských podnikateľov uvažuje o prevedení svojich aktív na ďalšiu generáciu, takže predaj je pre nich na dennom programe," povedal generálny riaditeľ Phoenix Advisors Alexej Stankevič. "Očakávame, že to vyvolá nárast fúzií a akvizícií."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy