Stavebná produkcia SR vzrástla najviac v EÚ

Septembrová slovenská stavebná produkcia medzimesačne posilnila o 8,4 %, čo bol spolu s Maďarskom najlepší výsledok. V medziročnom porovnaní bol 26-percentný rast stavebnej výroby na Slovensku najvýraznejší v celej EÚ.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne v septembri medzimesačne oslabila o 0,4 % a v rámci celej Európskej únie zostala stabilná. Medziročne septembrová stavebná výroba eurozóny posilnila o 1,8 % a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 0,6 %. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu. Slovensko v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, zaznamenalo v septembri najvýraznejší medzimesačný rast stavebnej produkcie, keď sa o prvú priečku podelilo s Maďarskom. V medziročnom porovnaní stavebná výroba na Slovensku vzrástla najviac v celej EÚ.

Medzimesačne produkcia oslabila najvýraznejšie v Slovinsku, a to o 5,2 %. Druhý najväčší medzimesačný pokles stavebníctva bol v Portugalsku (-2,2 %) a tretí vo Švédsku (-1,9 %). Najvýraznejšie stavebníctvo medzimesačne posilnilo na Slovensku a v Maďarsku (zhodne o 8,4) a v Holandsku (2,1 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo posilnilo najvýraznejším tempom v rámci EÚ, a to o 26 %. Druhý najväčší medziročný rast zaznamenalo v septembri Holandsko (10,2 %), nasledovalo Maďarsko (8,1 %) a Švédsko (7,4 %). Najväčší medziročný pokles stavebnej produkcie evidovali v Slovinsku (-12,5 %), Veľkej Británii (-4,1 %) a v Portugalsku (-3,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy