Rast predaja áut v Európskej únii sa v októbri spomalil

Predaj áut v Európskej únii zaznamenal v októbri medziročný rast takmer o 3 % a pokračuje tak v pozitívnom trende, ktorý nastúpil pred vyše dvoma rokmi. Na druhej strane, oproti predchádzajúcemu mesiacu sa tempo rastu predaja výrazne spomalilo a napríklad predaj nemeckej automobilky Volkswagen, ktorá od septembra zápasí s emisným škandálom, klesol. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Ako uviedla Asociácia európskych výrobcov automobilov (ACEA), v októbri vzrástol predaj áut v EÚ medziročne o 2,9 % na vyše 1,1 milióna. V septembri sa ich predalo 1,07 milióna, pričom tempo rastu predaja v danom mesiaci dosiahlo 9,8 %. Októbrový výsledok napriek tomu predstavuje rast predaja už 26. mesiac po sebe.
V prípade VW však predaj klesol o 0,5 %. Nemecká spoločnosť sa dostala do problémov v polovici septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila VW, že do vyše 480.000 dieselových áut v USA nainštaloval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.
Podľa ACEA však slabšie výsledky za október zaznamenali aj iné európske automobilky. Druhý najväčší hráč na trhu EÚ, francúzsky PSA Peugeot Citroën, evidoval pokles predaja o 0,9 % a trojka trhu, Renault, o 0,7 %.
Z krajín najvýraznejšie vzrástol predaj v Taliansku a Španielsku. V Taliansku sa predalo v októbri oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 8,6 % viac áut a v Španielsku o 5,2 %. Na najväčšom nemeckom trhu predaj vzrástol o 1,1 % a vo Francúzsku o 1 %.
Za obdobie od januára do konca októbra sa v Európskej únii predalo 11,5 milióna vozidiel. Medziročne to znamená rast predaja o 8,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy