Jadrová inflácia v Poľsku sa v októbri zrýchlila prvýkrát za tri mesiace

Jadrová inflácia v Poľsku zaznamenala v októbri prvé zrýchlenie za tri mesiace. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov poľského štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien očistený o nestabilné ceny potravín a energií vzrástol v októbri 2015 medziročne o 0,3 % po 0,2-% raste v septembri. Výsledok bol v súlade s očakávaniami ekonómov, pričom išlo o prvé zrýchlenie od júla. V auguste zotrval index na júlovej úrovni, ktorá predstavovala medziročný rast jadrových spotrebiteľských cien o 0,4 %.
Medzimesačne dosiahol jadrový index spotrebiteľských cien rast o 0,2 %, čo predstavuje prvý rast za posledné tri mesiace. V septembri index zaznamenal pokles o 0,2 %.
Údaje poľského štatistického úradu už minulý týždeň poukázali na medziročný pokles celkového indexu spotrebiteľských cien za október o 0,7 %. Tempo poklesu tak bolo rovnaké ako v septembri. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %. Bol to prvý medzimesačný rast cien za posledných šesť mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy