Index realitného zdravia 2,57 značil v októbri priemerný vývoj na trhu

Trh s nehnuteľnosťami na Slovensku sa po rekordnom septembri vrátil do priemerných čísel. Index realitného zdravia (IRZ), ktorý zostavuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS) každý mesiac od júna 2013, totiž v októbri dosiahol hodnotu 2,57 oproti septembrovým 2,39.
Asociácia upozornila, že hodnoty indexu aj prognózy na november sú takmer zhodné s tými, ktoré boli namerané v októbri 2014 a 2013. Znamená to podľa nej, že trh je relatívne stabilný už dlhší čas. „Na druhej strane ročný priemerný index je každý rok lepší, a to je dôvod k miernemu trvalejšiemu optimizmu,“ uviedol prezident NARKS Ján Palenčár.
Októbrový IRZ dosiahol hodnotu 2,57, čo predstavuje medzimesačné zhoršenie o 0,18 bodu (2,39) a o 0,25 bodu v porovnaní s prognózou (2,32). „Znamená to, že predpoklady veľkej časti tvorcov indexu, realitných profesionálov z celého Slovenska, sa nenaplnili tak, ako očakávali,“ konštatoval Palenčár.
Predpoveď IRZ na november na úrovni 2,48 označil prezident NARKS za určité vytriezvenie v pohľade na vývoj obchodov s nehnuteľnosťami do konca tohto roka. Prognóza smeruje opäť do nadpriemernej časti stupnice, je lepšia ako 2,5, a preto verí, že aj realita sa bude pohybovať okolo priemernej známky.
„Trh je stabilný na úrovni priemeru už dlhšie obdobie. Mierny pozitívny progres naznačujú zlepšujúce sa priemerné ročné indexy realitného zdravia. Navyše, každý rok zatiaľ priniesol rekord. Ako hovoria signály z trhu – nie je dôvod na prehnaný optimizmus, trh však znateľne ide nahor,“ zhodnotil Palenčár.
Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.

Súvisiace články

Aktuálne správy