Záujem o zlato neustále klesá: Môžu za to úrokové sadzby v USA, ale aj El Niño

, bloomberg Foto: thinkstock

Aktíva držané fondom SPDR Gold Shares sú najnižšie od septembra 2008, keď išla ku dnu banka Lehman Brothers. Vtedy bolo vo fonde menej ako 663 ton. Dnes je situácia podobná.

Bezpečný prístav v podobe zlata už tak investorov neláka, centrálni bankári sa totiž snažia všetkých presvedčiť o tom, že je na tom americká ekonomika dobre a že k prvému utiahnutiu menovej politiky po deviatich rokoch a následnému posilneniu dolára nič nestojí v ceste. K tomu sa pridávajú opakujúce sa komentáre o absencii výnosu vo forme dividendy. Zlato, najmä v papierovej forme, je skrátka už niekoľko rokov jednou z najmenej obľúbených komodít.

"S blížiacim sa rastom sadzieb skrátka mizne dôvod pre investovanie do zlata," hovorí Mike Dragosits, komoditný stratég z TD Securities. "Investori sa odvracajú od zlata, s rastom nákladov na uchovanie a dopravu dopyt po týchto bezpečných prístavoch klesá, investori do svojich portfólií zaraďujú radšej iné aktíva," dopĺňa.

Cena zlata vytrvalo klesá a blíži sa k dlhodobému minimu pod cenu 1 080 dolárov za uncu z tohtoročného júla.

Trocha inak to vyzerá na trhu s fyzickým zlatom, aj keď ani tu nie je na optimizmus veľa dôvodov. Podľa World Gold Council vzrástol v treťom štvrťroku celosvetový dopyt po zlate na viac ako dvojročné maximum. V USA sa dopyt oproti vlaňajšku strojnásobil, v Číne vzrástol o 70 % a v Európe o 35 %. Diametrálne odlišná situácia ale vládne v krajine, ktorá je druhým najväčším odberateľom zlata. Dopyt po zlate v Indii je totiž tento rok veľmi slabý. A nie je to ani tým, že by ho ľudia nechceli, ale skôr kvôli tomu, že na neho nemajú peniaze.

Zlato má v Indii veľkú tradíciu a ľudia nakupujú zlaté predmety pri rôznych príležitostiach. V týchto mesiacoch dopyt po žltom kove typicky rastie vďaka slávnosti Diwali, tento rok je ale tomu inak. A aj keď sa dôvod môže zdať na prvý pohľad trochu pritiahnutý za vlasy, v krajine, kde prevláda poľnohospodárska výroba, je vlastne logický. Tohtoročné El Niño, atmosférický jav, ktorý mení klimatické podmienky po celom svete, totiž výrazne ovplyvnil sezónu monzúnov, ktorá tak bola najsuchšia za posledných šesť rokov. To samozrejme viedlo k zlej úrode a poklesu príjmov poľnohospodárov. Tí tak bohužiaľ nemajú dosť prostriedkov na to, aby si nakúpili tradičné darčeky zo zlata, a dopyt výrazne klesá.

"Dúfal som, že kúpim dcére zlaté náušnice, ale vzdal som to," hovorí Ranjeet Chavan, ktorý pestuje cukrovú trstinu. "Dažde neboli dostatočne výdatné a moja úroda nedopadla dobre. Ako môžem myslieť na zlato?" A nie je sám, kto núti predajcov, ktorí sa pred sviatkom dostatočne predzásobili zlatom, aby ponúkali najvýraznejšie zľavy za niekoľko desaťročí. "Dopyt po zlate je veľmi slabý," hovorí Afshin Nabavi, šéf obchodu vo švajčiarskej spoločnosti MKS SA. "Monzúny sú pre dopyt po zlate v Indii dôležité, podpriemerné zrážky majú nepriaznivý vplyv." Aj v minulosti pri tomto atmosférickom jave dopyt klesal, v rokoch 2002 a 2009 priemerne asi o 20 % medziročne. Je zaujímavé, že po roku 2009 zase dobrá monzúnová sezóna znamenala nárast dopytu medziročne o 74 %. Otázne je, či budúci rok budeme svedkami niečoho podobného.

Súvisiace články

Aktuálne správy