Ďalší obrí škandál na obzore: Klamú zákazníkov aj talianski výrobcovia olivového oleja?

, ČTK Foto: thinkstock

Sedem najznámejších výrobcov olivového oleja v Taliansku čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z klamania zákazníkov. Testy totiž ukázali, že veľmi často predávali olej nižšej kvality ako najkvalitnejší extra panenský.

"Škoda spôsobená týmto klamaním je obrovská, nielen pre spotrebiteľov, ale aj pre celú krajinu a povesť talianskych výrobkov. Je to hanebný biznis, proti ktorému musia úrady rýchlo zakročiť," citoval britský denník The Daily Telegraph prezidenta združenia spotrebiteľov Rosaria Trefilettiho.

Turínska prokuratúra vyšetruje spoločnosti Bertolli a Primadonna, ktorých oleje sú v ponuke v európskych supermarketoch, a ďalej aj firmy Santa Sabina, Antica Badia, Carapelli, Coricelli a Sasso.

Výrobcovia sú podozriví, že vydávali menej kvalitné oleje za najkvalitnejšie a tiež najdrahší extra panenský olej. Prvýkrát na to na jar upozornil časopis pre spotrebiteľa Il Test. Následné vyšetrovanie ukázalo, že z testovaných 20 výrobkov ich deväť nedosahovalo deklarovanú kvalitu, potvrdil colný úrad. Jedna z obvinených firiem, Coricelli, sa voči postupu ohradila. Podľa nej boli doterajšie testy nepresvedčivé, pretože šlo len o  ochutnávačov. "Tieto analýzy sú považované za nedostatočné pre posúdenie kvality olivového oleja," uviedla spoločnosť, ktorá v tejto súvislosti podniká právne kroky a pripravuje aj vlastné testy.

Talianske potravinárstvo už niekoľkokrát čelilo pochybnostiam okolo dodržiavania deklarovanej kvality výrobkov. Vo východoeurópskych krajinách sa vyrába sušená šunka vydávaná za pravý taliansky pršut (prosciutto). Škandál vyvolalo pred piatimi rokmi zistenie, že údajná mozzarella z byvolieho mlieka je v skutočnosti z mlieka kravského. Pred štyrmi rokmi zase vyšlo najavo, že štyri z piatich fliaš s talianskym olejom obsahujú menej kvalitný a lacnejší olej z ďalších stredomorských krajín v Európe a Afrike.

Extra panenský olej má typicky zelenú farbu a lisuje sa z čerstvo natrhaných olív. Pri ich čistení sa nepoužívajú žiadne chemikálie a olivy nie sú nijako tepelne upravované alebo za tepla lisované. Ostatné, menej kvalitné oleje sú kyslejšie. Taliansko je po Španielsku druhým najväčším producentom olivového oleja na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy