Francúzsky priemysel v treťom kvartáli vzrástol o 0,4 %

Rastu priemyselnej výroby krajiny v treťom štvrťroku pomohlo zväčšenie produkcie dopravných prostriedkov a zvýšenie výroby vodného hospodárstva a energetiky

Francúzska priemyselná produkcia v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,4 %. Štatistický úrad krajiny INSEE v utorok informoval, že priemyselná produkcia v septembri medzimesačne stúpla o 0,1 %. Očakávalo sa pritom, že bude stagnovať. Štatistický úrad zároveň smerom nahor revidoval údaje za júl a august. Podľa nových údajov augustová priemyselná produkcia posilnila o 1,7 % po júlovom oslabení o 1 %.

Rastu priemyselnej výroby Francúzska v treťom štvrťroku o 0,4 % pomohlo zväčšenie produkcie dopravných prostriedkov a zvýšenie výroby vodného hospodárstva a energetiky. „Tieto výsledky poukazujú na pozitívny výkon priemyselného sektora počas letného obdobia. To potvrdzuje, že prebieha mierne zotavovanie, pričom ho podporujú nízke ceny ropy, domáci dopyt a nedávne oslabenie eura,“ uviedla Tullia Buccová, ekonómka UniCredit.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadujú, že francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) za tretí kvartál vykáže rast o 0,3 %. Buccová, ktorá odhadovala rast HDP za tretí štvrťrok na úrovni 0,3 %, uviedla, že po zverejnení utorkových údajov to vyzerá tak, že rast by mohol byť vyšší. Ekonóm banky Société Générale Michel Martinez pripustil možnosť, že HDP za tretí kvartál by mohol posilniť aj o vyše 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy