OECD zhoršila tohtoročný odhad rastu svetovej ekonomiky pod 3 %

Zhoršovanie situácie vo svetovom obchode viedlo k ďalšiemu skresaniu prognózy vývoja svetovej ekonomiky zo strany Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Jej rast by tento rok nemal dosiahnuť ani 3 %. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
OECD vo svojej najnovšej prognóze vývoja globálnej ekonomiky uviedla, že tohtoročný rast by mal dosiahnuť 2,9 %. V septembri ešte organizácia stanovila rast na úrovni 3 %. Je to už niekoľké zhoršenie prognózy zo strany OECD v poradí od novembra minulého roka, keď pôvodne predpovedala na tento rok tempo rastu svetovej ekonomiky na úrovni 3,7 %.
Horší než pôvodne očakávaný bude podľa OECD aj rast globálnej ekonomiky v roku 2016. V tomto prípade revidovala svoju prognózu smerom nadol ešte výraznejšie. Zatiaľ čo pôvodne očakávala, že v budúcom roku vzrastie svetová ekonomika o 3,6 %, najnovšie predpokladá rast len na úrovni 3,3 %. Spomínaný rast na rok 2016 očakáva až v roku 2017.
Hlavným dôvodom ďalšieho zhoršenia odhadu vývoja svetovej ekonomiky je nepriaznivý vývoj v globálnom obchode. Ako organizácia uviedla, očakávané tempo rastu sa priblížilo k úrovni spájanej s recesiou. Svetový obchod, ktorý ide ruka v ruke s hospodárskym rastom, by sa mal tento rok zvýšiť len o 2 %. Na túto úroveň sa za posledné desaťročia dostal len párkrát a vždy to súviselo s recesiou: 1975, 1982-83, 2001 a 2009.
„Je to veľmi znepokojujúce,“ povedala hlavná ekonómka OECD Catherine Mannová. V nasledujúcom roku by sa však tempo rastu ekonomiky malo oproti súčasnému roku zvýšiť, aj keď nie tak, ako OECD pôvodne predpokladala. Svetovú ekonomiku by mali posilniť najmä kroky Číny na podporu domácej ekonomiky. V jej prípade OECD zlepšila výhľad tohtoročného rastu zo 6,7 na 6,8 %. Na budúci rok predpokladá rast na úrovni 6,5 %, čo je v súlade s predchádzajúcim odhadom.
Zhoršenie tempa rastu oproti pôvodnej prognóze zverejnila OECD aj pre USA a eurozónu. Ekonomika USA by tento rok mala vzrásť o 2,4 % (potvrdenie predchádzajúceho odhadu) a v roku 2016 o 2,5 %. Na rok 2016 však OECD očakávala rast na úrovni 2,6 %. V roku 2017 počíta so spomalením tempa rastu amerického hospodárstva na 2,4 %.
V prípade eurozóny organizácia odhaduje, že ekonomika vzrastie tento rok o 1,5 % a v roku 2016 o 1,8 %. Predchádzajúca prognóza uvádzala rast na úrovni 1,6 % (2015) a 1,9 % (2016).

Súvisiace články

Aktuálne správy