Miera nezamestnanosti v ČR klesla v októbri na 5,9 %

Nezamestnanosť v Česku klesla v októbri pod 6 % a počet ľudí bez práce je najnižší za uplynulých 6 rokov. Informovali o tom internetové portály idnes.cz a patria.cz.
Miera nezamestnanosti sa v októbri 2015 znížila na 5,9 % zo 6 % v septembri, uviedol Úrad práce ČR. Bez práce bolo v októbri 430.432 ľudí, čo je o 11.460 menej než v septembri a najmenej od februára 2009. V októbri 2014 sa miera nezamestnanosti v ČR nachádzala na úrovni 7,1 % a bez práce bolo o 89.206 ľudí viac. Počet voľných miest sa v októbri 2015 stabilizoval na úrovni okolo 107.000.
Dôvodom pokračujúceho zlepšovania situácie na českom trhu práce je vysoký rast ekonomiky, zvyšovanie objednávok v priemysle, tohtoročný boom stavebných prác, ale aj oživenie dopytu v službách. Česko má aktuálne po Nemecku druhú najnižšiu nezamestnanosť v rámci Európskej únie (EÚ).
Niektoré úspešné oblasti českej ekonomiky sa dostávajú do situácie, že im chýbajú noví kvalifikovaní pracovníci, uviedol ekonóm ČSOB Petr Dufek. Aktuálny nedostatok zamestnancov sa úplne nedarí vykryť zahraničnými agentúrnymi pracovníkmi, takže by sa mohol rast miezd začať zrýchľovať, dodal Dufek.

Súvisiace články

Aktuálne správy