Grécko a veritelia sa stále nemôžu dohodnúť

Atény a medzinárodní veritelia sa pred vyplatením ďalších peňazí zo záchranného úveru stále nedohodli, tvrdí zdroj z gréckej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.
Problémom podľa zdroja je, čo so zlými úvermi v portfóliách gréckych bánk. Grécka vláda trvá na tom, že riešenie nesmie spôsobiť, že tisíce Grékov prídu o svoje domy alebo byty. Predstavy oboch strán o riešení sú odlišné a zrejme nepríde k rýchlej dohode. Tá je však podmienkou pre uvoľnenie 2 miliárd eur z prvej tranže vo výške 26 miliárd eur zo záchranného balíka pre Atény, ktorého celková hodnota predstavuje 86 miliárd eur.
Grécky premiér Alexis Tsipras o tejto téme diskutoval telefonicky s prezidentom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom, uviedol zdroj. Podľa ďalšieho vládneho zdroja o probléme telefonicky hovorili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. Dnes majú ministri financií eurozóny hodnotiť pokroky Grécka pri plnení reforiem, ktoré sú podmienkou pre peniaze zo záchranného balíka.

Súvisiace články

Aktuálne správy