Goldman Sachs: Paritu eura voči doláru čakajme do konca roka

, businessinsider;Bloomberg Foto: thinkstockFilld

S investičnou bankou nikto nezdieľa tento názor.

V piatok sme boli svedkami pozitívnych správ z amerického trhu práce, šanca zvýšiť v decembri úrokové sadzby Fedom sú opäť o niečo vyššie.

Výnosy dlhopisov vzrástli, ceny komodít klesli a akcie, no, proste neviete, čo si o tom všetkom máte myslieť. Jedna vec je ale istá, neuveriteľná sila amerického dolára. Index, do značnej miery ovplyvnený svojimi pohybmi voči euru a japonskému jenu, si v piatok pripísal viac ako 1 % na 99.168, čo je najvyššia úroveň od polovice apríla.

Bol to podstatný krok, reakcia na rastúce presvedčenie, že po prvý krát od júna roku 2006 Fed dvihne sadzby. Avšak, napriek piatkovému rastu, niektorí veria, že dolárová rally len začína, pravdepodobne sa bude vyvíjať v najbližších mesiacoch. Presvedčení sú o tom aj analytici z globálneho makrovýskumného tímu Goldman Sachs. Zastávajú názor, že euro klesne na paritu s americkým dolárom a v najbližších 12 mesiacoch sa povezie na vlne odlišnej menovej politiky.

"Obdobie neistoty pre dolár, od marcového FOMC ,nedávneho rokovania ECB a Fedu, skončil," napísali vo svojej poznámke cez víkend analytici GS. Naznačujú, že existujú dva faktory, ktoré odrádzajú investorov čerstvo obsadiť dolárové pozície na long. Podľa nich sprísnenie od Fedu môže, ale nemusí mať pozitívny vplyv na americký dolár, spolu s presvedčením, že keď ECB uvidí sprísnenie menovej politiky v USA, môže odložiť rozšírenie programu uvoľňovania menovej politiky na neskôr.

"Stručne povedané, vidíme veľký priestor pre rast dolára ak Fed normalizuje menovú politiku, z časti preto, že množstvo stimulov bolo v posledných rokoch skutočne veľké a neobvyklé," píšu goldmani, ktorí naznačujú, že vnímať menovú politiku ECB ako vedľajší produkt Fedu, je nesprávne. Poukazujú na nedávne politické odlišnosti oboch centrálnych bánk v dôsledku meniacich sa domácich ekonomických podmienok. "Obe centrálne banky sa zameriavajú na domáce ciele, čo je samozrejme to, čo by mala sledovať menová politika s voľne plávajúcim výmenným kurzom," uvádzajú.

"Myslíme si, že veľkou výzvou pre ECB je dosiahnuť základnú infláciu na úrovni svojho inflačného cieľu, čo si bude vyžadovať aj ďalší krok, a čo je rovnako dôležité, stabilnejšie dlhopisové výnosy. Vzhľadom na rozsah tejto výzvy a neochotu trhu venovať sa téme eura, stále vidíme veľký priestor pre znižovanie EUR / USD. Očakávame, EUR / USD dosiahne 1.05 pred decembrovým zasadnutím ECB a parity do konca roka," poznamenávajú. Podľa analytikov GS euro pravdepodobne klesne len 0,95 v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, čo predstavuje pokles o 11,5 % zo svojej súčasnej úrovni 1.0738.

Stredný odhad pre dolár je obchodovanie na úrovni 1,09 za euro do 31. decembra, zatiaľ čo najoptimistickejšia prognóza, zostavená podľa agentúry Bloomberg,  je na 1,05 dolára. Euro kleslo na 12-ročné minimum 1,0458 dolára v marci a naposledy bol v parite s dolárom v decembri 2002.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy