V ekonomike USA pribudlo 271 tisíc pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine v októbri klesla na 5 % zo septembrových 5,1 %

Tvorba nových pracovných miest v ekonomike USA sa v októbri zrýchlila a miera nezamestnanosti sa dostala na 7,5-ročné minimum. Považuje sa to za znak sily ekonomiky, z ktorého vyplýva pravdepodobnosť zvýšenia úrokov na decembrovom zasadaní Federálneho rezervného systému (Fed). Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac vzniklo 271 tis. pracovných pozícií. Išlo o najvýraznejší rast ich počtu od decembra 2014.

Miera nezamestnanosti v októbri klesla na 5 % zo septembrových 5,1 %. Dostala sa tak najnižšie od apríla 2008. Nezamestnanosť v USA je tak na úrovni, ktorá podľa mnohých predstaviteľov Fed-u znamená plnú zamestnanosť. Nové pracovné miesta v októbri vznikali v celej ekonomike, hoci v priemysle počet zamestnancov stagnoval a v ťažobnom odvetví sa 4 tis. miest zrušilo. V stavebníctve však pribudlo 31 tisíc pracovných pozícií, v službách 241 tisíc a vo verejnom sektore 3 tisíc.

Priemerný hodinový zárobok v ekonomike USA minulý mesiac stúpol o 9 centov. Medziročne sa priemerné hodinové mzdy zvýšili o 2,5 %. Ide o najväčší prírastok od júla 2009, čo by mohlo predstaviteľov Fed-u presvedčiť, že inflácia v krajine sa postupne posunie na želanú úroveň 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy