Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Americké ministerstvo práce informovalo, že sezónne upravený počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu vzrástol v týždni končiacom sa 31. októbra o 16 tisíc na sezónne upravených 276 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň vzrástol najvýraznejšie za osem mesiacov. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že sezónne upravený počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu vzrástol v týždni končiacom sa 31. októbra o 16 tisíc na sezónne upravených 276 tisíc. Ide o najvýraznejší nárast od februára. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši na 262 tisíc.

Ak je týždňový počet nových nezamestnaných v americkej ekonomike nižší ako 300 tisíc, zvyčajne sa to považuje za znak zlepšovania trhu práce. Pod touto hranicou sa počet nových nezamestnaných udržal 35. týždeň v rade. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa zvýšil o 3,5 tis. na 262 750 osôb. Počet ľudí poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň v týždni končiacom sa 24. októbra stúpol o 17 tis. na 2,16 milióna osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy