Výrobcovia mäsových produktov v EÚ pokračujú v nečestných praktikách

Celoúniové kontroly odhalili, že mnohé mäsové produkty neobsahovali deklarované zloženie surovín. Informovali o tom agentúry DPA, APA a portál európskej organizácie na ochranu spotrebiteľov BEUC.
V záverečnej správe z kontroly sa konštatovalo, že mnohé mäsové produkty predávané v spoločenstve neobsahujú prísady, ktoré sú uvedené na etikete. Sú v nich iné, o ktorých sa spotrebitelia nič nedozvedia. Konštatovanie pochádza od BEUC. Konkrétne sa kontrolovali balíčky mäsa z Portugalska, Holandska, Belgicka, Talianska, Česka, Veľkej Británie a Španielska.
Akcia trvala od apríla 2014 do konca augusta 2015. Kontrolóri zistili, že balíčky mali občas menej mäsa, než sa na nich uvádzalo. Obsahovali aj pridanú vodu, ale v texte na obale sa o jej percentnom podiele v porcii nič nepísalo.
V Británii boli porcie jahňaciny znečistené. Okrem toho 40 % z nich obsahovalo prímes hovädzieho mäsa či kuraciny. V mnohých balíčkoch „jahňaciny“ jej nebolo ani gram. Na balíčkoch sa vyskytovali etikety s mierne pozmenenými názvami kvalitných produktov, ktoré si pri slabšej pozornosti mohli zákazníci pomýliť. Pritom sa oba druhy tovaru nachádzali dosť blízko seba.
V informácii o kontrole, ktorú v stredu (4.11.) zverejnila organizácia BEUC v správe Sústreďme sa na mäso, ktoré jeme, sa spomínajú ako negatívny príklad krokety. Obsahovali o polovicu menej mäsa, než výrobca o nich deklaroval. Výroba naďalej používa siričitany na „omladzovanie“ hovädzieho mletého mäsa. Kuracina v kebaboch sa predáva ako teľacina.

Súvisiace články

Aktuálne správy