V SR klienti nezaplatia 3 % vystavených faktúr vôbec, zvyšok s oneskorením

Tri percentá vystavených faktúr nezaplatia na Slovensku klienti vôbec, zvyšok s oneskorením. Vyplýva to z prieskumu European Payment Practices 2015, ktorý tento rok v mnohých európskych krajinách vykonala poradenská spoločnosť EOS Group. Informoval o tom projektový manažér Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.
V termíne splatnosti nie je na Slovensku uhradených 25 % vystavených faktúr. Ide pritom oproti vlaňajšku o zlepšenie, v minulom roku to bolo až 29 % vystavených faktúr. Rovnaký ako na Slovensku je podiel meškajúcich platieb faktúr aj v Rumunsku, ešte o 1 % vyšší v Grécku, Bulharsku alebo v Rusku. V Maďarsku je to 23 % a v Poľsku iba 22 %. Západoeurópske krajiny sú na tom ešte lepšie, v Rakúsku je to 19 % a v Nemecku iba 17 %.
Najdlhšie termíny splatnosti si firmy medzi sebou poskytujú v Španielsku (45 dní) a Grécku (51 dní). Takmer 40 dní je to v Rumunsku a Bulharsku, v Rusku 41 dní. Najkratšie termíny splatnosti sú v Nemecku, v priemere 26 dní, v Maďarsku 33 dní. Pritom v Maďarsku to bolo ešte vlani 40 dní a v Španielsku vyše dva mesiace.
Platobná disciplína na Slovensku sa tak podľa prieskumu v tomto roku zlepšila, stále je však dosť odvetví, kde sa podnikatelia sťažujú na dlhé čakanie na úhrady svojich faktúr. Príkladom môže byť stavebníctvo, doprava a rôzne služby.
PAS očakáva, že Slovensko obdobie silného hospodárskeho rastu a exportu využije na zlepšenie činnosti súdov. „Očakávame tiež prijatie legislatívy, ktorá by podnikateľov chránila pred neplatičmi a umožnila im efektívne vymáhanie svojich pohľadávok.“

Súvisiace články

Aktuálne správy