Obchodný deficit USA klesol v septembri na 7-mesačné minimum

Obchodný deficit USA klesol v septembri na najnižšiu hodnotu za sedem mesiacov, keď vývoz vzrástol, zatiaľ čo dovoz zaznamenal pokles. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že deficit zahraničného obchodu dosiahol v septembri 40,8 miliardy USD (37,31 miliardy eur), zatiaľ čo v auguste to bolo 48 miliárd USD. Septembrový údaj predstavuje najnižšiu hodnotu od februára, keď obchodný deficit dosiahol 38,5 miliardy USD.
Výsledok je lepší, než očakávali ekonómovia. Tí predpokladali, že schodok dosiahne 41,1 miliardy USD oproti pôvodne udávanému augustovému deficitu na úrovni 48,3 miliardy USD.
Pod priaznivý vývoj sa podpísal rast vývozu, najmä vďaka zvýšeniu predaja komerčných lietadiel a leteckých motorov, a naopak, pokles dovozu, keď v dôsledku poklesu cien ropy výrazne klesli náklady na dovoz ropy a ropných produktov. Vývoz vzrástol o 1,6 % na 187,9 miliardy USD, zatiaľ čo dovoz klesol o 1,8 % na 228,7 miliardy USD.
Čo sa však týka citlivého obchodu s Čínou, jeho vývoj taký pozitívny nebol. Deficit USA v obchode s Čínou vzrástol o 3,8 % na historické maximum 36,3 miliardy USD, keď dovoz dosiahol rekord. V porovnaní so septembrom minulého roka je obchodný deficit Spojených štátov s Čínou o 8,4 % vyšší, čo signalizuje, že za celý rok zaznamenajú USA ďalší rekord v tomto smere.
Ekonómovia počítajú s tým, že v nasledujúcich mesiacoch obchodný deficit opäť vzrastie. Dôvodom je ochladzujúca sa svetová ekonomika, ako aj silný kurz dolára, ktorý zvyšuje tlak na exportérov.

Súvisiace články

Aktuálne správy