Maďarská centrálna banka pripravuje nekonvenčné opatrenia

Bližšie nešpecifikované opatrenia majú podporiť úverovanie malých a stredne veľkých podnikov a znížiť závislosť krajiny na externom financovaní, tvrdí viceguvernér centrálnej banky Marton Nagy

Maďarská centrálna banka neplánuje znížiť hlavnú úrokovú sadzbu, ktorá sa nachádza na rekordnom minime. Hospodársky rast chce podporiť ďalšími dvoma alebo troma nekonvenčnými nástrojmi. Vyhlásil to v stredu viceguvernér banky Marton Nagy. Bližšie údaje k novým nekonvenčným opatreniam neposkytol. Uviedol pritom, že banka sa prioritne zameria na zlepšenie dostupnosti úverov pre malé a stredne veľké firmy a v druhom rade bude hľadať možnosti ako znížiť náklady financovania vládneho dlhu. To znamená, že komerčné banky by mali skupovať viac vládnych dlhopisov a tým znížiť závislosť krajiny na externom financovaní. Hlavnú úrokovú sadzbu centrálna banka postupne znižovala od roku 2012 z vtedajších 7 % na súčasné rekordné minimum 1,35 %.

 

V utorok maďarská centrálna banka rozšírila ponuku lacných úverov komerčným bankám o ďalších 600 mld. HUF. Domáce banky, ktoré sa zapoja do programu, majú úvery posunúť firmám na základe stanovených cieľov. Objem úverov poskytnutých malým s stredne veľkým firmám by sa tak mal v roku 2016 zvýšiť o 250 až 400 mld. HUF, čo predstavuje medziročný rast o 5 až 10 %, uviedla banka vo vyhlásení.

(1 EUR = 313,48 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy