Čo má spoločné Západ s Ruskom: Závislosť a stratenú generáciu

, the fiscal times Foto: SITA

Tempo úmrtnosti Američanov v strednom veku za ostatných 15 rokov prekvapivo rástlo, píše sa v novej správe v zborníku americkej Národnej akadémie vied. Autori, vrátane čerstvého laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu, v nej uvádzajú, že ak by úmrtnosť v roku 1999 nedospela k prekvapivému zvratu, dnes by bolo nažive takmer o pol milióna viac Američanov.

Takto markantné zvýšenie úmrtnosti veľkej demografickej skupiny je v priemyselnej krajine takmer bezprecedentné. Jediný podobný príklad sa v posledných desaťročiach udial v Rusku, kde od roku 1990 do roku 1994, priemerná dĺžka života u mužov klesla z 64 na 57 rokov a počet samovrážd prudko vzrástol.

Trendy v USA a Rusku majú podobný základ. Miera úmrtnosti bielych Američanov s minimálne stredoškolským vzdelaním vo veku 45 až 54 sa od roku 1999 do roku 2013 zvýšila o 22 percent, zatiaľ čo úmrtnosť vo všetkých ostatných demografických skupinách v USA pokračovala v poklese.

Dvaja  princetonskí ekonómovia, laureát Nobelovej ceny Angus Deaton a Anne Case, vo svojej štúdii prepojili stúpajúcu úmrtnosť belochov v strednom veku s masívnym nástupom samovrážd a chorôb vyplývajúcich zo zvýšenej spotreby  alkoholu a drog. Výskum zistil, že podobné príčiny sú aj v prípade ruskej úmrtnosti, nadmerné pitie vedie k vysokej miere samovrážd a kardiovaskulárnych ochorení.

V podobnostiach vedci zašli ešte ďalej. Desivý nárast úmrtnosti obyvateľov USA vidia ako následok prežívania vyššieho finančného stresu a neistoty ohľadom budúcnosti. V rovnakej situácii sa ocitli aj niektorí Rusi, po chaotickom rozpade Sovietskeho zväzu.

Medián príjmu domácností medzi bielymi Američanmi začali upadať na konci deväťdesiatych rokov. Najťažšie to mali ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním. Keď sa ekonomika v roku 2008 dostala do dpepresie, táto časť populácie bola neúmerne postihnutá, pretože kvôli nedostatku vzdelania bolo pre nich oveľa ťažšie prejsť na lepšie platené pracovné miesta, niektorí si nedokázali nájsť prácu vôbec.

Nárast úmrtnosti medzi slabšie vzdelanými bielymi Američanmi bol tak veľký, že sa to prejavilo v úmrtnosti celej demografickej skupiny stredného veku. Štúdia tiež zistila, že práve tejto skupine klesá fyzické aj duševné zdravie, trpia vo zvýšenej miere chronickými bolesťami kĺbov, bolesťami šije, ischiasom a pod. Jedinci s najnižšou úrovňou vzdelania hlásili najväčšie zdravotné problémy.

Trendy odhalené v novom dokumente by mohli mať významné dôsledky pre systém zdravotnej starostlivosti, v jednej aj druhej krajine. "Vážnym problémom je, že tí, ktorí sú v súčasnosti v strednom veku budú starnúť do horšiej zdravotnej kondície, než akú majú aktuálni seniori," píšu autori. "To by sa ale nemuselo stať, v prípade, že epidémia bude pod kontrolou. Avšak, závislosti sú ťažko liečiteľné a preto tí, ktorí sú v súčasnosti v strednom veku, môžu patriť k "stratenej generácii", ktorej  budúcnosť je menej jasná, ako budúcnosť generácií pred nimi."

Súvisiace články

Aktuálne správy