Nečakané útočisko: Nemecko ponúka ideálne podmienky pre pranie špinavých peňazí a daňové podvody

, businessinsider Foto: eurodad

Nemecko, Luxembursko a Španielsko. Tieto tri krajiny sú až po uši vo vytváraní a "podpore nespravodlivého globálneho daňového systému." Tvrdí to nová správa Európskej siete pre dlh a rozvoj (Eurodad) zo siete mimovládnych organizácií.

Autori uvádzajú, že najmä Nemecko a Luxembursko "ponúka pestrú ponuku možností pre skrývanie vlastníctva a pranie špinavých peňazí."

"V Nemecku je nedostatok transparentnosti … takže niet divu, že sme svedkami škandálov. Aj keď tam boli snahy na úrovni EÚ situáciu zmeniť. Nemecko z toho vychádza ako oponent," povedal daňový koordinátor Eurodad Tove Ryding pre televíziu CNBC. Nemeckí vyjednávači údajne bojovali proti prístupu verejnosti ku komplexnému registru skutočných vlastníkov, hoci toto ustanovenie už prešilo v EÚ a čaká sa na jeho zavedenie na národných úrovniach. Pracovná skupina proti praniu peňazí si preklepla transparentnosť niektorých nemeckých fondov, a zistila, že súčasný systém pre ukladanie informácií o vlastníkoch je nedostatočný.

Daňový raj v susednom Luxembursku je ešte nepriehľadnejší, správa odhaduje, že ide o krajinu s "najvyšším rizikom prania špinavých peňazí." Správa cituje chybný národný obchodný register a nové opatrenia, ktoré by mohla ešte zhoršiť transparentnosť pri určovaní vlastníka.

Problém v Španielsku je úplne iného charakteru. Eurodad tvrdí, že Španielsko vedie najagresívnejšie rokovania o daňovej dohode s väčšinou rozvojových krajín z 15 krajín EÚ, ktoré boli v rámci správy preverované. Štúdia zistila, že Španielsko má tendenciu nasledovať model Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj pri vyjednávaniach daňovej dohody, ktorý sa označuje ako "celkovo priaznivejší pre bohaté krajiny." Na druhej strane je model OSN, ktorý teoreticky ponúka väčší daňový výnos pre rozvojové krajiny. Pri hodnotení daňových zmlúv správa tvrdí, že v Španielsku boli "v týchto zmluvách zrážkové sadzby v priemere znížené o 5,4 percenta."

Na opačnej strane spektra je podľa zistení Eurodadu Dánsko a Slovinsko, ktoré už oznámili svoj zámer úplne zverejniť registre so základnými informáciami o majiteľoch.

Táto správa prichádza len jeden rok po afére "Luxleaks", ktorá ukázala, ako sa stovky nadnárodných spoločností podieľali spoločne s Luxemburskom na znižovaní svojich daní. Správa Eurodad, nazvaná "Päťdesiat odtieňov vyhýbaniu sa daní " je k dispozícii aj na internetových stránkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy