Najvýraznejšie v 3. štvrťroku zdraželo bývanie v Prešovskom kraji

Priemerná cena bývania sa v 3. štvrťroku zvýšila vo väčšine slovenských krajov. Najvýraznejšie vzrástla v Prešovskom kraji, a to o 3,4 % na 763 eur na štvorcový meter (m2). Najviac sa naopak znížila v Nitrianskom kraji, o 1,5 % na 556 eur/m2. Na základe aktuálnych štatistík na to poukázali analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).
Pripomenuli, že ponuka bytov a domov je v rámci Slovenska výrazne koncentrovaná v Bratislavskom kraji. Najviac sa to prejavuje v prípade ponuky nových bytov a domov, v ktorej Bratislavský kraj dominuje s takmer 70-% podielom na celoslovenskej ponuke v prípade nových bytov a s vyše 50-% podielom v prípade nových domov. Najväčší podiel približne 29 % celoslovenskej ponuky existujúcich bytov je rovnako v Bratislavskom kraji, v prípade ponuky existujúcich domov sa najviac, takmer 21 %, nachádza v Nitrianskom kraji.
„Výrazná váha Bratislavského kraja a Trnavského kraja na slovenskom trhu s bývaním sa prejavuje v posledných štvrťrokoch aj na skôr rastovom trende priemernej ceny bývania za Slovensko ako celok,“ priblížili analytici NBS. Priemerná cena nehnuteľností na bývanie za celé Slovensko sa v 3. štvrťroku zvýšila na 1229 eur/m2, čo znamená medzištvrťročný rast o 0,7 % a medziročný o 1,2 %.
Analytici upozorňujú, že závery rokov zvyknú byť sprevádzané rôznymi akciami developérov aj úverových inštitúcií na trhu s bývaním, nezvykne to však viesť k výraznejším tlakom na rast priemernej ceny bývania. „Napriek predpokladanému pokračujúcemu oživovaniu slovenského trhu s bývaním možno v najbližšom období očakávať len mierny rast priemernej ceny bývania,“ avizujú ekonómovia z NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy