Okolo 800.000 vozidiel koncernu Volkswagen má problémy aj s emisiami CO2

Nová dimenzia emisného škandálu Volkswagenu (VW) sa týka najpredávanejších modelov značky. Informovala o tom agentúra DPA.
Emisný škandál Volkswagenu sa rozširuje. Podľa interného vyšetrovania niektoré motory koncernu vykazujú nepravidelnosti pri emisiách oxidu uhličitého (CO2). Podľa hovoru koncernu sa to týka aj vozidiel značiek Audi, Škoda a Seat.
Motory emitujú viac splodín CO2, ako udáva výrobca, a tým majú aj vyššiu spotrebu, než sa predpokladalo. Ide o dieselové motory s objemom 1,4, 1,6 a 1,8 litra. Podľa hovorcu nepravidelnosti vykazuje aj malý počet benzínových motorov s vypínaním valcov.
Pokiaľ ide o modely, nové zistenia sa týkajú Volkswagenov Polo, Golf a Passat, Audi A1 a A3, Škody Octavia a Seatov Leon a Ibiza.
„Podľa aktuálnych zistení sa to môže týkať asi 800.000 vozidiel koncernu Volkswagen,“ uvádza sa vo vyhlásení Volkswagenu. „Ekonomické riziká boli podľa prvého odhadu vyčíslené na približne 2 miliardy eur.“
Doteraz sa škandál týkal emisií oxidu dusíka. Volkswagen v septembri priznal, že až 11 miliónov áut s dieselovými motormi po celom svete je vybavených softvérom, ktorý znižuje splodiny pri emisných testoch. V bežnej prevádzke sú emisie výraze vyššie.

Súvisiace články

Aktuálne správy