Nezamestnanosť v Španielsku v októbri stúpla

Počet evidovaných nezamestnaných v Španielsku v októbri už tretí mesiac po sebe stúpol. Turistická sezóna sa totiž končila a ľudia prijatí do práce, aby pomohli v hoteloch, reštauráciách a iných službách, prišli o zamestnanie. Počet registrovaných nezamestnaných v krajine v októbri medzimesačne vzrástol o 2,01 % na 4,18 milióna. Informovalo o tom v utorok španielske ministerstvo práce.

Španielsko počas letných mesiacov profitovalo z rekordného počtu turistov. V auguste však sezónne prijímanie do práce začalo oslabovať a skončilo sa šesť mesiacov trvajúce obdobie zlepšovania evidovanej nezamestnanosti. Najviac pracovných miest sa v októbri zrušilo v odvetví služieb, po ktorom nasledovalo poľnohospodárstvo.

Španielska vláda pripustila, že v tomto roku čelí väčšiemu deficitu v systéme sociálneho zabezpečenia, ako sa predpokladalo. Príspevky do sociálneho systému totiž nenaplnili očakávania. Napriek kritike zo strany Bruselu však Madrid hovorí, že tento schodok dokážu vykompenzovať daňové príjmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy